Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • pęczek młodych marchewek
  • plastry wędzonego boczku (tyle plasterków, ile jest marchewek)
  • gałązki natki marchewki do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Bulion zagotować. Jeżeli przygotowujemy go z kostek rosołowych to rozpuścić kostkę w dwóch szklankach wrzątku.
  2. Marchewki umyć, oskrobać, obciąć natkę, pozostawiając krótkie łodyżki. Obgotować chwilę w bulionie, wyjąć, osączyć.
  3. Obgotowane marchewki ułożyć na gorącym ruszcie grilla i opiekać przez parę minut z każdej strony.
  4. Plastry boczku dobrze wypiec na grillu z każdej strony. Owijać nimi marchewki i pozostawić na chwilę na grillu, żeby warzywa przeszły smakiem i zapachem boczku.
Reklama

Nasza rada!

Do marchewki warto podać sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z 30 dag kwaśnej śmietany lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym. Doprawić.

Reklama
Reklama
Reklama