Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- pęczek młodych marchewek
- plastry wędzonego boczku (tyle plasterków, ile jest marchewek)
- gałązki natki marchewki do dekoracji
Przygotowanie:
- Bulion zagotować. Jeżeli przygotowujemy go z kostek rosołowych to rozpuścić kostkę w dwóch szklankach wrzątku.
- Marchewki umyć, oskrobać, obciąć natkę, pozostawiając krótkie łodyżki. Obgotować chwilę w bulionie, wyjąć, osączyć.
- Obgotowane marchewki ułożyć na gorącym ruszcie grilla i opiekać przez parę minut z każdej strony.
- Plastry boczku dobrze wypiec na grillu z każdej strony. Owijać nimi marchewki i pozostawić na chwilę na grillu, żeby warzywa przeszły smakiem i zapachem boczku.
Nasza rada!
Do marchewki warto podać sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z 30 dag kwaśnej śmietany lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym. Doprawić.