Fałszywa siekana wątróbka
Składniki
- 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
- 1 cebula pokrojona w dużą kostkę o boku 1 cm
- 500g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju orzechowego, np. z orzechów laskowych lub włoskich – albo oliwa z oliwek extra virgin
- 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu
Zobacz także: Olej z orzechów
Przygotowanie
Dużą patelnię postaw na średnim ogniu i rozgrzej na niej olej kokosowy. Na tłuszcz wrzuć cebulę i smaż ją przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się zrumieniać. Dodaj grzyby i smaż je przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną mięknąć, a sok, który się z nich wydzieli, niemal całkowicie wyparuje. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Odstaw do ostudzenia. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj orzechy, aż będą dobrze rozdrobnione. Do orzechów dodaj grzyby z dodatkami, olej orzechowy, sos sojowy, sól oraz pieprz i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z krakersami.
Zobacz także: Niezwykłe wypadki poczciwej pieczarki
Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.