3 dania obiadowe na sierpień!

Wypróbuj przepisy z warzywami sezonowymi, które są najsmaczniejsze w sierpniu! Oto 3 pomysły na dania.
/ 29.07.2015 15:33

1. Zapiekanka z cukinii

cukinia

fot. Kikkoman

Składniki:

  • 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 3 małe pomidory, pokrojone na cząstki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem.

Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zobacz także: Co można zrobić z cukinii?

2. Pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

pieczony bakłażan

fot. Kikkoman

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 łyżeczki białej pasty miso
  • 2 łyżeczki rzadkiego miodu
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.

3. Grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

bakłażan

fot. Fotolia

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa
  • 1 por
  • 200 g tofu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 100 ml marynaty teriyaki

Przygotowanie:

Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.

Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.

Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.

Źródło: Materiały prasowe Kikkoman

Wypróbuj przepis: Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)