Reklama

Kaki rzadko pojawia się na stołach, zwłaszcza w wersji gotowanej czy pieczonej. Warto jednak wypróbować przepisy na kaki, by przekonać się, że drzemie w nim duży potencjał. Polecamy 4 przepisy na kaki: tartę na słodko, sałatkę z kaki i łososiem, dżem z kaki oraz koktajl.

Reklama

Tarta z kaki

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 owoce kaki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • garść pestek granatu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z solą. Zimne masło zetrzyj na tarce lub posiekaj i dodaj do mąki. Wbij jajko, dodaj cukier. Zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  4. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, następnie lekko ostudź.
  5. Mascarpone wymieszaj z miodem i sokiem pomarańczowym, rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
  6. Owoce kaki obierz i pokrój w dość cienkie plasterki lub półplasterki. Owoce ułóż na mascarpone.
  7. Piecz tartę z kaki przez około 10 - 15 minut, aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp pestkami granatu.
fot. Adobe Stock

Dżem z kaki

Składniki:

  • 10 dojrzałych owoców kaki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • kilka łyżek wody,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Kaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier.
  2. Podgrzewaj owoce z cukrem na średnim ogniu, mieszając, by się nie przypaliły, przez około 20 minut.
  3. W miseczce wymieszaj skrobię z wodą, dodaj do owoców. Dodaj sok z cytryny i podgrzewaj jeszcze przez około 10 minut, aż dżem z kaki nieco zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć mocno i odstaw do wystudzenia.
fot. Adobe Stock

Sałatka z kaki i łososiem

Składniki:

  • pół opakowania rukoli,
  • 1 owoc kaki,
  • 50 g łososia wędzonego na zimno,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść orzechów nerkowca,
  • sól gruboziarnista.

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę przepłucz na sitku i osusz. Przełóż do miski.
  2. Owoce kaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój łososia.
  3. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw odrobiną soli.
fot. Adobe Stock

Koktajl z kaki

Składniki:

  • 2 owoce kaki,
  • 2 mandarynki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce kaki umyj, obierz i pokrój. Przełóż do misy blendera.
  2. Dodaj obraną i wypestkowaną pomarańczę i mandarynki. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i wrzuć do blendera.
  3. Wszystkie owoce zblenduj i przelej do szklanek.
fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz więcej przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama