Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 1
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kostki masła 200 g
Reklama
Przygotowanie:

Klarowanie to proces, który oczyszcza masło z białka (mleka). Powstały tłuszcz doskonale sprawdza się w kuchni - nie przypala się przy wysokich temperaturach (tak jak klasyczne masło) i posiada długi okres przechowywania, nawet do kilku tygodni.

Sklarowane masło można przechowywać w szklanym naczyniu, albo w postaci bloków zawiniętych w pergamin. Z dwóch kostek masła (po 200 g każda) otrzymasz 360 g masła klarowanego.

  1. Kostki masła przełóż do rondla i podgrzej na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Zmniejsz ogień i zbierz z powierzchni powstałą szumowinę.
  3. Przelej oczyszczone masło przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i zostaw do ostygnięcia.
  4. Skarowane masło przechowywuj w lodówce.
Reklama

Więcej porad kulinarnych:
Do czego można użyć octu jabłkowego?
Co można zrobić z białek?

Reklama
Reklama
Reklama