Reklama

Suszone jabłka najlepiej przygotowywać we wrześniu i październiku - to właśnie w tych miesiącach dojrzewają najbardziej aromatyczne odmiany. Do suszenia wybierz ładne, niepoobijane i mocno dojrzałe jabłka. Radzimy nie obierać ich ze skórki, a jedynie porządnie umyć i usunąć gniazda nasienne. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak suszyć jabłka w piekarniku?
  2. Jak suszyć jabłka na grzejniku?
  3. Przepis na suszone jabłka z cynamonem
  4. Jak przechowywać suszone jabłka?

Jak suszyć jabłka w piekarniku?

Suszenie owoców w piekarniku to prosty proces, który nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani dużego nakładu pracy. Dokładnie ususzone jabłka to smaczne owocowe chipsy, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.

Suszenie jabłek w piekarniku krok po kroku:

  1. Przygotuj dużą blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby owoce nie przywierały.
  2. Jabłka dokładnie umyj.
  3. Umyte jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na plasterki.
  4. Rozkładaj jabłkowe talarki na blaszce. Pamiętaj, że nie mogą na siebie nachodzić - posklejają się.
  5. Jeśli masz ochotę, posyp jabłka cynamonem lub kardamonem.
  6. Piekarnik nagrzej do 60-70 stopni C (z termoobiegiem). Suszenie jabłek w piekarniku trwa mniej więcej 3 godziny. Co pewien czas otwieraj na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby pozbyć się pary.
  7. Suszone jabłka są gotowe, gdy staną się dość sztywne, ale nie są jeszcze stwardniałe.
fot. Jak suszyć jabłka/Adobe Stock, dmitr1ch

Jak suszyć jabłka na grzejniku?

Suszone jabłka można przygotować również w inny sposób. Suszenie na grzejniku jest może czasochłonnym, ale z pewnością bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Trudno oszacować, ile dokładnie zabierze wtedy proces suszenia. Należy jednak pamiętać o przykryciu plastrów jabłek, aby nie opadał na nie kurz.

Z jabłkami, które mają być suszone na grzejniku, postępuj tak samo jak w przypadku metody z piekarnikiem. Owoce dokładnie umyj (nie obieraj!), pozbaw gniazd nasiennych, a potem pokrój na plastry i ułóż na grzejniku. Uzbrój się też w cierpliwość, bo takie suszenie może trwać wiele długich godzin.

Przepis na suszone jabłka z cynamonem

Suszone jabłka z cynamonem to idealna przekąska, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Są proste do przygotowania, stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy i doskonale nadają się jako dodatek do różnych potraw oraz jesiennych deserów.

Składniki:

  • 4-5 średnich jabłek,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie jabłka. Możesz je obrać lub zostawić skórkę, w zależności od preferencji.
  2. Usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka na cienkie plasterki, około 3-4 mm grubości.
  3. Rozgrzej piekarnik do 90°C.
  4. Ułóż plasterki jabłek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie nakładają się na siebie.
  5. Posyp każdy plasterek cynamonem, równomiernie rozprowadzając przyprawę.
  6. Wstaw blachę z jabłkami do piekarnika.
  7. Susz jabłka przez około 2-3 godziny, aż staną się chrupiące, ale nadal lekko elastyczne. Co jakiś czas sprawdzaj jabłka, aby upewnić się, że nie przypalają się i równomiernie suszą.
  8. Możesz obrócić plasterki w połowie czasu, aby uzyskać równomierne wysuszenie.
  9. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól jabłkom ostygnąć na blasze.
fot. Suszone jabłka/Adobe Stock, Tatyana

Jak przechowywać suszone jabłka?

Suszone jabłka zawsze przechowuj po całkowitym wystudzeniu, aby nie parowały w zamkniętym naczyniu. Najlepiej włożyć je do szklanego, szczelnego naczynia. W plastikowym pojemniku mogą stać się miękkie i elastyczne, ponieważ może on przepuszczać niewielkie ilości wilgoci.

Jabłka przechowywane w odpowiednich warunkach możesz przechowywać od kilku miesięcy nawet do roku.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2020.

Reklama

Czytaj także:
Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć morele?
Jak suszyć śliwki?

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...