Reklama

Przepisy na halibuta z dodatkiem masła i ziół zachwycą każdego domownika. To jedna z najbardziej lubianych ryb. To gatunek ceniony nie tylko ze względu na swój smak, ale również z powodu właściwości. Przy wysokiej zawartości białka, cechuje się on niskim poziomem tłuszczu - co za tym idzie, to najmniej kaloryczna ryba!

Reklama

Mogą ją więc spożywać nawet te osoby, które są na diecie odchudzającej lub mają problemy z cholesterolem. Halibut nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Świetnie smakuje zarówno przyrządzany na grillu, jak i pieczony, smażony lub gotowany.

Spis treści:

  1. Halibut z suszonymi pomidorami
  2. Halibut w chrupiącej panierce
  3. Halibut na ostro

Przepis na halibuta pieczonego z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g halibuta,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 cytryna,
  • 500 g ziemniaków,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Halibuta natrzyj solą i pieprzem, obłóż koperkiem i plasterkami cytryny.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
  4. Wstaw do piekarnika 30 minut.
  5. Po tym czasie dodaj do ziemniaków pokrojone na plasterki ząbki czosnku, a na wierzch ułóż kawałki halibuta z odrobiną masła.
  6. Rybę posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami i zapiekaj przez 15 minut.
przepis na halibuta
fot. Adobe Stock

Przepis na halibuta smażonego w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 4 filety z halibuta,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • płatki kukurydziane,
  • bułka tarta,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Halibuta zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Osusz, oprósz solą, pieprzem, obsyp przyprawą do ryb.
  2. Każdy kawałek halibuta maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  3. Smaż halibuta z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
  4. Wyjmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Halibuta podawaj z ryżem i surówką z białej kapusty.
halibut przepis na rybę

fot. Adobe Stock

Przepis na halibuta na ostro

Składniki:

  • 4 filety z halibuta,
  • mąka pszenna,
  • sok z cytryny,
  • 1 papryczka chili,
  • świeża kolendra,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Kawałki halibuta obtocz w mące.
  3. Na patelni podgrzej olej, dodaj drobno posiekaną papryczkę i startym imbirem. Gdy lekko zmiękną, zdejmij je na talerzyk, a na oleju smaż kawałki ryby.
  4. Usmażonego halibuta podawaj z podsmażoną papryczką, imbirem i kolendrą.
halibut przepis z chili
Reklama

Więcej przepisów na dania z ryb:

Reklama
Reklama
Reklama