Fot. Materiały prasowe Lubella
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, kukurydzą i porem
Składniki:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 op.)
- Kiełbasa śląska (3 szt.)
- Cebula biała (2 szt.)
- Olej (3 łyżki)
- Masło (3 łyżki)
- Bułka tarta (4 łyżki)
- Kukurydza w puszce (1 op.)
- Koncentrat pomidorowy (200g)
- Por (1 szt.)
- Jaja (6 szt.)
- Śmietanka 30% (100ml)
- Tarty żółty ser (200g)
- Sól , pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jaja mieszamy ze śmietanką . Cebulę, pora i kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju aż wszystkie składniki będą rumiane. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Ugotowany makaron i kukurydzę mieszamy z masą jajeczną . Połowę wykładamy do naczynia do zapiekania. Na to układamy warstwę z kiełbasą, warzywami i koncentratem. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 170 °C.
Autor przepisu: Piotr Ceranowicz
Zobacz także: Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?