Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, kukurydzą i porem

Zapiekanka to danie łatwe do przygotowania, nie wymaga wiele czasu, kolejną jej zaletą jest cena - można ją przygotować z naprawdę tanich składników. A wreszcie - przygotowując zapiekankę robimy porządki w lodówce - niewykorzystane produkty, np. mięso z obiadu można ponownie zapiec. Polecamy przepis Piotra Ceranowicza, finalisty ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012” na zapiekankę makaronową z kiełbasą, kukurydzą i porem.
/ 24.10.2013 12:07

Zapiekanka makaronowa

Fot. Materiały prasowe Lubella

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, kukurydzą i porem

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 op.)
  • Kiełbasa śląska (3 szt.)
  • Cebula biała (2 szt.)
  • Olej (3 łyżki)
  • Masło (3 łyżki)
  • Bułka tarta (4 łyżki)
  • Kukurydza w puszce (1 op.)
  • Koncentrat pomidorowy (200g)
  • Por (1 szt.)
  • Jaja (6 szt.)
  • Śmietanka  30% (100ml)
  • Tarty żółty ser (200g)
  • Sól , pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jaja mieszamy ze śmietanką . Cebulę, pora i kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju aż wszystkie składniki będą rumiane.  Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  3. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  4. Ugotowany makaron  i kukurydzę mieszamy z masą jajeczną . Połowę wykładamy do naczynia do zapiekania. Na to układamy warstwę z kiełbasą, warzywami  i koncentratem. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 170 °C.

Autor przepisu: Piotr Ceranowicz

Zobacz także: Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)