Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 żółte papryki
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 2 duże pomidory
- 4 duże pieczarki
- 1 pętko węgierskiej kiełbasy paprykowej lub chorizo
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy razem z kiełbasą w plasterki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski razem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy partiami ziemniaki na przemian z warzywami i kiełbasą. Zapiekamy w temperaturze 180 °C przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ścieramy ser i posypujemy nim zapiekankę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy dopóki ser się nie rozpuści.
Zobacz także: Aloo Chat, czyli smażone ziemniaki z pomidorami
Placuszki z batatów i dyni z pieczonym w miodzie kurczakiem
Składniki:
- 2 bataty
- 300 g dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 pałeczek z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i pieczemy razem z dynią w temperaturze 200 °C przez ok. 20 minut (do miękkości). Kurczaka myjemy, przekładamy do miski i marynujemy przez ok. 30 minut w przeciśniętym przez praskę czosnku, miodzie, soku z cytryny, oliwie, rozmarynie soli i pieprzu. Wyjmujemy warzywa z piekarnika i wkładamy kurczaka (umieszczonego wcześniej w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą z oliwek). Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy placuszki. Do miski wrzucamy ziemniaki i dynię. Miażdżymy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, starty imbir. Składniki dokładnie mieszamy, formujemy placuszki i smażymy. Całość podajemy łącznie.
Ziemniaki z grzybami
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 jajka
- 1 cebula
- 200 g podgrzybków lub kurek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g żółtego sera
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i podgotować. Cebulę pokroić w kostkę, grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól, pieprz, czosnek. Podsmażyć. Kokilki wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć po kilka plasterków ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone grzyby. Jajka roztrzepać, dodać starty ser oraz przyprawy. Przelać mieszankę do kokilek z ziemniakami. Całość zapiekać w temperaturze 180 °C przez 15 – 20 minut. Na koniec zapiekanki obsypać obficie natką pietruszki. Danie można serwować samodzielnie lub jako dodatek do mięs.
Zobacz także: Ziemniaczana Papa Rellena