Dania z pieczonymi ziemniakami - przepisy

Kopytka, ziemniaki z koperkiem, placki czy kotleciki - sposobów podawania ziemniaków jest wiele. Przedstawiamy kilka przepisów na dania z pieczonymi ziemniakami - sprawdzą się o każdej porze roku.
/ 03.04.2013 09:00

Ziemniaki

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 żółte papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • 4 duże pieczarki
  • 1 pętko węgierskiej kiełbasy paprykowej lub chorizo
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy razem z kiełbasą w plasterki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski razem z przyprawami i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy partiami ziemniaki na przemian z warzywami i kiełbasą. Zapiekamy w temperaturze 180  °C przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ścieramy ser i posypujemy nim zapiekankę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy dopóki ser się nie rozpuści.

Zobacz także: Aloo Chat, czyli smażone ziemniaki z pomidorami

 Placuszki z batatów i dyni z pieczonym w miodzie kurczakiem

Składniki:

  • 2 bataty
  • 300 g dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 pałeczek z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i pieczemy razem z dynią w temperaturze 200 °C przez ok. 20 minut (do miękkości). Kurczaka myjemy, przekładamy do miski i marynujemy przez ok. 30 minut w przeciśniętym przez praskę czosnku, miodzie, soku z cytryny, oliwie, rozmarynie soli i pieprzu.  Wyjmujemy warzywa z piekarnika i wkładamy kurczaka (umieszczonego wcześniej w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą z oliwek). Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy placuszki. Do miski wrzucamy ziemniaki i dynię. Miażdżymy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, starty imbir. Składniki dokładnie mieszamy, formujemy placuszki i smażymy. Całość podajemy łącznie.

Ziemniaki z grzybami

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g podgrzybków lub kurek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g żółtego sera
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i podgotować. Cebulę pokroić w kostkę, grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby, sól, pieprz, czosnek. Podsmażyć. Kokilki wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć po kilka plasterków ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone grzyby. Jajka roztrzepać, dodać starty ser oraz przyprawy. Przelać mieszankę do kokilek z ziemniakami. Całość zapiekać w temperaturze 180 °C przez 15 – 20 minut. Na koniec zapiekanki obsypać obficie natką pietruszki. Danie można serwować samodzielnie lub jako dodatek do mięs.

Zobacz także: Ziemniaczana Papa Rellena

Redakcja poleca

REKLAMA