Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata to nie tylko niskokaloryczne warzywo, zdaniem niektórych - pozbawione konkretnego smaku. Zobacz jakie są korzyści z jedzenia sałaty.

- Redakcja zdrowie.wieszjak.pl
Sałata ma niezwykle mało kalorii, za to dużo wody. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Jej jedzenie działa uspokajająco i chroni przed działaniem wolnych rodników. Ze względu na zawartość kwasu foliowego jest polecana kobietom spodziewającym się dziecka. O tych i innych zaletach dowiesz się z galerii zdjęć poszczególnych odmian sałaty.
1 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata masłowa
Sałata masłowa odkwasza organizm, poprawia przemianę materii. Jest prawdziwą kopalnią cennych witamin i minerałów. Niestety - szybko więdnie.
2 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata rzymska
Znana jest przede wszystkim z sałatki cesarskiej. Jest dosyć trwała - można ją przechowywać nawet przez tydzień w lodówce. Jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych: karotenu, fosforu, żelaza, wapnia, witaminy C, PP i witamin z grupy B.
3 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata lodowa
Popularna odmiana sałaty do sałatek i kanapek. Jet wyjątkowo trwała - nie więdnie szybko, jak sałata masłowa. Ma delikatny smak, jest źródłem witaminy A i wapnia.
4 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Roszponka
Zawiera dużo żelaza, witaminy A i C. Ze względu na orzechowy posmak jest wdzięcznym składnikiem sałatek.
5 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Endywia
Jej smak jest lekko gorzki, potrawom dodaje pikanterii. Zawiera więcej cennych witamin i związków mineralnych od zwykłej sałaty. Zawiera inulinę i intybine, które zwiększają apetyt.
6 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata radicchio
Zawiera dużo witaminy E, usprawnia przemianę materii. Jest dosyć gorzka w smaku.
7 z 7

Warto sięgnąć po sałatę - dla zdrowia!
Sałata lollo rosso
Ma lekko ostry smak. Poprawia przemianę materii, zapobiega zaparciom.