Walentynkowy przepis na udaną kolację

Całuski kawowe fot. serwis prasowy
Powiedzenie ,,przez żołądek do serca” nabiera większego znaczenia w Walentynki
/ 14.02.2012 11:16
Całuski kawowe fot. serwis prasowy
Walentynki to dzień, w którym szczególnie okazujemy sobie uczucia, wręczamy prezenty i spędzamy ze sobą czas. Smaczną niespodzianką może być przygotowana na tę okazję wyjątkowa kolacja, którą potraktujemy jako grę wstępną do udanego wieczoru we dwoje.

Bruschetta od serca
Kolację tradycyjnie rozpocznie przystawka. Przyrządza się ją wyjątkowo szybko, a smakuje tak, że znika 
z talerzy jeszcze szybciej. Potrzebujemy jednej bagietki, 2 pomidorów, świeżej bazylii i ząbka czosnku. Bagietkę kroimy w podłużne plastry, które smarujemy oliwą z oliwek oraz czosnkiem, następnie wkładamy na kilka minut do piekarnika. Aby zaznaczyć walentynkowy klimat kolacji, można wyciąć z plastrów bagietki serduszka. Po podpieczeniu układamy na pieczywie pomidory oraz posiekaną bazylię. 
Dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki, bruschetty ponownie wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika. 
To prosta i smaczna przystawka, którą można przyrządzić kilka minut przed rozpoczęciem kolacji. Czosnek na pieczywie nie powinien nas odstraszać – to sprawdzony afrodyzjak.

Chrupiące kokosowe krewetki z sosem koniakowym
Czas na danie główne - będzie wyjątkowo smacznie. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz więcej zwolenników, a walentynkowa kolacja jest dobrą okazją do tego, aby zaserwować zupełnie nowe smaki. 
Do przyrządzenia potrawy potrzebujemy 500 g surowych krewetek black tiger, 3 łyżki mąki, 2-3 jajka,
 3 łyżki majonezu, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka pikantnego keczupu, 2 łyżki koniaku, wiórki kokosowe i olej rzepakowy (np. Olej Beskidzki). Przyrządzenie, jakby się mogło wydawać, nie jest skomplikowane. Krewetki należy umyć i obrać, zostawiając ogonek. Następnie opanierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Usmażyć na złoty kolor wkładając na rozgrzany olej, a następnie odsączyć 
na ręczniku papierowym. Majonez, jogurt, keczup i koniak dokładnie wymieszać i w tak powstałym sosie maczać chrupiące krewetki. - Danie główne jest smaczne i na pewno nie zapełni żołądka na tyle, żeby nie mógł się tam zmieścić równie pyszny deser – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni w Dworze Korona Karkonoszy w Sosnówce koło Karpacza.

Całuski kawowe na deser
Deser to słodkie ukoronowanie walentynkowej kolacji. Do przyrządzenia potrzebujemy 250 g margaryny, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, 1,5 szklanki przesianej mąki oraz 0,25 szklanki rozpuszczonej ciemnej czekolady. –  Sukcesem dobrego ciasta jest odpowiednia margaryna, dlatego warto wybierać sprawdzone produkty, np. od lat znaną Palmę z Murzynkiem. Nadaje ciastu kremową konsystencję oraz wyjątkowy  smak. Dzięki niej, ciasto zawsze wyrasta 
i dobrze smakuje  – mówi Aleksander Szałajko z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”. Kiedy mamy już przygotowane składniki, przystępujemy do ucierania ciasta z margaryny 
i cukru. Następnie dodajemy do tego mąkę i rozpuszczoną wcześniej kawę. Przekładamy ciasto do strzykawy cukierniczej, z końcówką średniej wielkości i na natłuszczoną blachę wyciskamy gwiazdki lub serca. Pamiętajmy o zachowaniu min. 2 cm odległości między nimi. Pieczemy ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu przekładamy dwa ciasteczka stopioną czekoladą. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Walentynkowe menu z pewnością zaskoczy smakiem i wbrew pozorom, łatwością przygotowania. 
Na pewno spodoba się fanom kuchni azjatyckiej oraz wszystkim łasuchom. Taka kolacja, uzupełniona jeszcze dobrym winem sprawi, że tegoroczne Walentynki będą wyjątkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA