Tarta to kruche ciasto z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Przepisów na tartę jest tyle, ile tylko jest w stanie stworzyć wasza wyobraźnia, bowiem kruche ciasto można wypełniać dowolnym składnikami, według własnych upodobań. Dla poszukujących inspiracji mamy pięć ciekawych przepisów na tarty.
We-Dwoje.pl proponuje pięć przepisów na tartę. Trzy na słodko i dwa na wytrawnie.
Tarta z truskawkami i galaretką
Tarta z truskawkami to jedna z najpopularniejszych tart. Jest niezwykle prosta w wykonaniu oraz bardzo smaczna, a do tego wygląda pięknie!
Spód:
200 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Wypełnienie:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 galaretka truskawkowa
świeże truskawki
Przygotowanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy i łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem. Dodajemy jajko oraz wanilię i zagniatamy. Można to zrobić w mikserze na wolnych obrotach. Z gotowego ciasta zagniatamy kulę, którą następie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, a następnie przenosimy na formę tarty (średnica 24 centymetry). Brzegi ciasta mogą odrobinę wystawać z formy i należy je dobrze docisnąć. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Pieczemy przez 15-20 minut. Po upieczeniu spodu, studzimy ciasto.
Następnie przygotowujemy budyń, który po ostudzeniu wylewamy na spód tarty. Na nim układamy świeże truskawki, które zalewamy przygotowaną uprzednio i tężejącą już galaretką (do jej przygotowania używamy 2/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu). Odstawiamy do stężenia galaretki i gotowe!
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami i odrobiną cynamonu, podana, gdy jest jeszcze ciepła z dodatkiem lodów waniliowych, to doskonały deser do popołudniowej kawy.
Spód:
1 żółtko
100 gramów masła
200 gramów cukru
200 gramów mąki
Wypełnienie:
jabłka
cynamon
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego na kawałki masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto. Uformuj kule, zawiń w folię aluminiową i na pół godziny włóż do lodówki.
W tym czasie obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki i wraz z cukrem i cynamonem wrzuć na chwilę na patelnię. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę tarty. Wyłóż je przygotowanymi jabłkami. Piecz ok. 30 min. W piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni.
Tarta z żurawiną lub borówką amerykańską
Tarta z dowolnymi owocami typu żurawina, borówka czy jagody, przyprószona cukrem pudrem to nie tylko pyszny słodki deser, ale i zdrowa przekąska. A do tego jest niezwykle prosta do zrobienia!
Spód:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Wypełnienie:
świeże żurawiny, borówki lub jagody
Przygotowanie:
Gotowym ciastem francuskim wykładamy formę tarty. Na spód sypiemy cienką warstwę bułki tartej, która wchłonie sok z owoców. Układamy dowolne owoce. Zapiekamy około pół godziny. Po ostygnięciu, tartę posypujemy cukrem pudrem. To wszystko! Gotowe!
Tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą
Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno tarta z kawałkami kurczaka, grillowaną cukinią, mozzarellą i ziołami to propozycja dla osób preferujących tarty wytrawne.
Spód:
250 gramów mąki
125 gramów zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wypełnienie:
250 gramów piersi z kurczaka
1 mała cukinia
2 opakowania mozzarelli
zioła
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Składniki na spód tarty zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty.
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni z
preferowanymi przyprawami. Cukinię kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z oliwą i nacieramy przeciśniętym czosnkiem.Tak przygotowane warzywo obsmażamy, grillujemy lub zapiekamy w pierniku.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę tarty i zapiekamy je 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dodajemy wypełnienie, na wierzchu którego układamy pokrojoną mozzarellę i posypujemy ziołami. Całość zapiekamy kolejne 15 minut.
Tarta z mięsem mielonym, sosem pomidrowym i żółtym serem
Tarta z dodatkiem mięsa mielonego i sosu pomidorowego to danie na tyle sycące, że z powodzeniem może zastąpić obiad.
Spód:
250 gramów mąki
125 gramów zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wypełnienie:
250 gramów mięsa mielonego
sos pomidorowy
żółty ser lub mozzarella, według upodobań
zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników na spód, zagniatamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty. Mięso mielone obsmażamy, dodajemy sól, pieprz. Olewamy tłuszcz. Dodajemy sos pomidorowy oraz wybrane zioła.
Ciasto zapiekamy przez około 15 minut w temepraturze 180 stopni. Dodajemy do niego wypełnienie, a wierz obficie pokrywamy żółtym serem lub mozzarellą. Jeśli zostało nam odrobinę ciasta, możemy z niego wykonać ozdobne paski na wierzchu tarty. Całość zapiekamy przez kolejne 15 minut.