Zielone przepisy
Kruche babeczki
Składniki:
- 10 słonych babeczek
- 60 dag szpinaku, łyżka masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- żółty ser
- czosnek, pieprz
Żółtka rozmieszać ze śmietaną i 2 łyżkami startego sera, przyprawić. Szpinak przesmażyć na maśle, nałożyć do babeczek, polać sosem, posypać serem, piec 10 min w 270°C.
Pikantne naleśniki
Składniki:
- 10 naleśników
- garść szpinaku
- 25 dag twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku, kawałek chili
- sól, pieprz
Twaróg rozmieszać ze śmietaną i czosnkiem. Szpinak opłukać, odciąć ogonki, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Szpinak i paprykę wymieszać z twarogiem, przyprawić. Masą smarować naleśniki, zwinąć, podawać np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dlaczego warto go jeść
Szpinak zawiera dużo beta-karotenu, witamin z grupy B oraz wit. C. Stanowi dobre źródło żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Niestety występuje w nim kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie wapnia. Dlatego szpinakowe potrawy warto łączyć z nabiałem.
Renata Rowicka