Sos serowy przyrządzany na bazie sera żółtego lub pleśniowego to delikatny i niezwykle smaczny dodatek. Używając sera Cheddar, Goudy lub Ementalera możemy uzyskać sos do brokułów lub kalafiora. Mocniejsze akcenty – ser z niebieską pleśnią lub gorgonzola – pasuje do dań z kurczaka lub makaronów. Sprawdź nasze przepisy na doskonały sos serowy!
Sos z serka topionego
Oto składniki na sos z serka topionego:
- 3 łyżki masła
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 opakowania serka topionego
- szklanka wywaru drobiowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta mąki
Jak zrobić sos z serka topionego?
Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy w międzyczasie wcześniej posiekaną cebulę. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy razem z mąką. Wszystko dokładnie łączymy i mieszamy do zbrązowienia. Wlewamy wywar drobiowy i doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy. Następnie wkrawamy serek topiony i mieszamy za pomocą trzepaczki tak, aby nie utworzyły się grudki. Tak powstały sos idealnie nadaje się jako dodatek do przystawek.
Sos serowy do kurczaka
Oto składniki na sos serowy do kurczaka:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka startego sera żółtego
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić sos serowy do kurczaka?
W garnku podsmażamy masło razem z mąką. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut. Ścieramy w międzyczasie ser żółty i dosypujemy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos serowy ciekawie komponuje się do polędwiczek z kurczaka na ostro.
Sos serowy do brokułów
Oto składniki na sos serowy do brokułów:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- starty Cheddar
- starta Gouda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryka słodka w proszku
Jak zrobić sos serowy do brokułów?
W garnku podgrzewamy masło i łączymy z mąką. Następnie wlewamy mleko i przez 2 minuty gotujemy całość. Ścieramy dwa typy sera i dodajemy do przygotowywanego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Dusimy cały czas mieszając przez 5 minut. Tak przygotowany nadaje się jako dodatek do brokułów, kalafiora czy selera naciowego.