Przyprawy do kurczaka

Repertuar dań modnych i powszechnie lubianych jest zmienny. Niektóre przysmaki odchodzą w niepamięć, podczas gdy inne zaczynają pełnić funkcje kulinarnych hitów.
/ 17.04.2007 01:08

Repertuar dań modnych i powszechnie lubianych jest zmienny. Niektóre przysmaki odchodzą w niepamięć, podczas gdy inne zaczynają pełnić funkcje kulinarnych hitów.

Trudno jednak sobie wyobrazić, aby przeminęła moda na kurczaka. To naczelne danie kuchni polskiej niezmienne króluje na naszych stołach. Z myślą o jego wielbicielach marka Appetita przygotowała nowe, oryginalne mieszanki przyprawowe – Przyprawę do kurczaka pikantną i Przyprawę do kurczaka słodko – kwaśną z linii „Gotujemy po polsku”.

Choć nie zmienia się pozycja kurczaka w rankingu naszych ulubionych potraw, jego oblicza mogą być bardzo różne. Pieczony lub smażony, duszony lub grillowany. Metody jego przyrządzenia można wymieniać bez końca. Jednak kluczem do kulinarnego sukcesu nie jest wybór jednego z wariantów tego uniwersalnego dania, lecz sposób jego doprawienia. Dla zwolenników tradycyjnego gotowania Appetita posiada w swojej ofercie Przyprawę do kurczaka klasyczną. Dla pasjonatów weekendowego grillowania producent wprowadzi wkrótce na rynek Przyprawę do kurczaka z grilla. Teraz jednak przyszedł czas na amatorów potraw pikantnych i słodko-kwaśnych.

Przyprawa do kurczaka w wersji pikantnej jest mieszanką starannie wyselekcjonowanych przypraw i ziół, w skład których wchodzi słodka papryka, chilli, czarny pieprz, imbir, czosnek oraz ekstrakt pomidorowy. Soczyste mięso drobiowe nabiera pod ich wpływem ognistego charakteru oraz oryginalnego aromatu. Złocista panierka staje się wyraźna w smaku, a apetyczna skórka zachwyca pikantnymi akcentami. Kurczak przygotowany przy użyciu nowej przyprawy marki Appetita i podany z pieczonymi ziemniaki jest doskonałą propozycją na niedzielny obiad. Drobiowe udka na ostro mogą urozmaicić menu spotkania z przyjaciółmi. Mieszanka nadaje się również do doprawiania sosów lub do sałatek z dodatkiem kawałków kurczaka. Niezliczone wariacje kulinarne przy jej użyciu są idealną drogą do zaimponowania nawet najbardziej wymagającym gościom.

Nie mniej wariantów znakomitych potraw można wyczarować za pomocą Przyprawy do kurczaka słodko-kwaśnej. Została ona skomponowana specjalnie dla tych wielbicieli kurczaka, którzy w tradycyjne dania lubią włączać orientalne akcenty. W jej skład wchodzi czerwona i zielona papryka, imbir, kardamon, kurkuma i chilli. Stworzona za ich pomocą mieszanka podkreśli smak mięsa drobiowego podanego z kawałkami ananasa, kiełkami soi i ryżem. Umożliwi przygotowanie oryginalnego dania, w którym nuta regionalna będzie harmonijnie splatała się ze słodko-kwaśnym charakterem. Zwolenników kuchni fusion i miłośników kontrastów, radykalnych przeciwników kulinarnej nudy i tych , którzy lubią eksperymenty zachwyci nowa Przyprawa do kurczaka marki Appetita w wersji słodko-kwaśnej.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/24.05.2016 12:27
kurczak "lubi" cytrynę i czosnek wymieszane w oliwie , reszta dodatków wedle ulubionych aromatów, tj. tymianek. mięta. majeranek. rozmaryn, oregano , papryki, imbir, aż po goździki cynamon itd., ale te dwie pierwsze dają dobry smak.
/31.10.2009 09:43
smakowite danie