Dania rybne

Ryby należą do kontrowersyjnych dań, gdyż albo się je uwielbia albo nienawidzi. My wybraliśmy kilka przepisów, dzięki którym nawet najbardziej oporni przekonają się, że ryba potrafi być smaczna. Mało tego! Pozwala na szerokie możliwości kulinarne!
/ 18.11.2011 07:23

Ryby należą do kontrowersyjnych dań, gdyż albo się je uwielbia albo nienawidzi. My wybraliśmy kilka przepisów, dzięki którym nawet najbardziej oporni przekonają się, że ryba potrafi być smaczna. Mało tego! Pozwala na szerokie możliwości kulinarne!

Jeśli w twoim domu znasz rybę pod postacią nudnych kotlecików lub paluszków, to najwyższy czas poszerzyć horyzonty i posmakować nowych przepisów! Ryba jest nie tylko bardzo zdrowa, ale nade wszytko smaczna. Przy odrobinie kulinarnej wyobraźni, zachwyca podniebienia! Nie ma nic wspólnego z nieprzyjemnym zapachem, a kreowane z niej dania można z łatwością wprowadzić na wigilijny stół. Zobacz, jak może smakować łosoś lub tilapia w zestawianiu z żurawiną, szynką prowansalską lub ciastem francuskim.

 

Pieczeń z łososia w szynce prowansalskiej

To efektowne, ale bardzo łatwe do wykonania danie - uczta dla zmysłów oraz nowe podejście do ogólnie lubianego łososia. Połączenie jego delikatnego mięsa z chrupkością podpieczonej szynki i aromatycznymi przyprawami, może naprawdę  zaskoczyć...

Potrzebne składniki:

  • dwa filety z łososia
  • opakowanie szynki prowansalskiej
  • opakowanie boczku
  • ryż
  • przyprawa do ryb
  • czosnek
  • curry
  • świeże zioła
  • cytryna

Na początek dokładnie czyścimy mięso i usuwamy ości. Z reguły filety z łososia mają ich znikomą ilość, jednak dla komfortu smakoszy, lepiej je usunąć np. pęsetą. Ostrym nożem delikatnie pozbywamy się skórki, a na następnie nacieramy rybę mieszanką z oliwy,cytryny, siekanego czosnku oraz przyprawy do ryb.

Następnie przygotowujemy farsz - uprzednio ugotowany ryż (gotować z minimum czasowym zalecanym na opakowaniu) podsmażamy na patelni i doprawiamy przyprawą curry, cytryną, świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem.

Ryż starannie wykładamy na filet i przykrywamy drugą częścią łososia. Najlepiej jest uformować podłużny kopiec. Następnie podwijamy go boczkiem - dzięki temu, że jest długi łatwo nim opleść pieczeń.

Szynkę prowansalską układamy na boczku, uzupełniając wszystkie odsłonięte miejsca. Na koniec związujemy wzdłuż oraz kilkukrotnie w poprzek sznurkiem lub grubą nicią. Całość wkładamy do naczynia żarodpornego i polewamy odrobiną oliwy.

Pieczemy około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową pieczeń, wyciągamy na talerz, odcinamy sznurki, gdyż dzięki szynce oraz boczku całość zachowa formę oraz chrupkość. Tniemy na medaliony i podajemy z mieszanką sałat oraz aromatycznymi grzankami.

Rada: Dla dodatkowego zachwytu podniebienia, polecamy wykonać smakowy sos chrzanowy! Wybierz chrzan: cytrynowy, żurawinowy lub miodowy i jego solidną łyżkę wymieszaj z kubeczkiem śmietany oraz dwoma łyżkami majonezu. Dokładną instrukcję znajdziesz na kolejnych stronach.

 

Biała ryba z żurawiną i ciastem francuskim

Jest to kolejne danie, które pomoże ci zaskoczyć rodzinę oraz gości, a także pozwoli przekonać się do bogatego smaku ryby.

Potrzebne składniki:

  • biała ryba  (np. tilapia, sola itp.)
  • suszona żurawina
  • cytryna
  • świeże zioła
  • ser pleśniowy
  • ciasto francuskie

Na początek smażymy rybę z przyprawami. Przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy z ziołami (np. pietruszką), skrapiamy cytryną, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Następnie dodajemy żurawinę i mieszamy.

Wykładamy ciasto francuskie i tniemy je na równe kwadraty. Wykładamy na nie farsz, uzupełniamy plastrem sera pleśniowego i zalepiamy.

Gotowe saszetki wykładamy na pergaminie na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Gotowe wykładamy na talerze i podajemy z sosem chrzanowym.

Rada: Najlepiej formować saszetki w trójkąty i zagniatać ich rogi widelcem - utworzysz wtedy ładny wzór, a ciasto będzie szczelnie zamknięte.

 

Sos chrzanowy

Banalnie prosty sos, który idealnie pasuje to ryb oraz dań mięsnych. Jest on również świetną alternatywą dla wszechobecnego sosu czosnkowego. Można go wykonać z różnorodnego smakowego chrzanu, jaki z łatwością zdobędziesz w każdym supermarkecie.

Potrzebne składniki:

  • gęsta śmietana
  • majonez
  • chrzan
  • przyprawy

Wszystkie składniki mieszamy w proporcjach: kubeczek śmietany, dwie czubate łyżki stołowe majonezu oraz łyżką chrzanu. Całość doprawiamy pieprzem, solą oraz np. ziołami. Gotowe!

Rada: W zalezności od upodobań, można dodać więcej chrzanu i wzbogacić go sokiem cytrynowym, żurawiną lub łyżką miodu. Sos doskonale nadaje się do różnorakich ryb i pieczeni.

 

Zapiekanka z tilapii

Ta smaczna ryba doskonale nadaje się do panierki oraz rybnych zapiekanek. Ukryta pod mieszanką warzyw i serów, podbije serce nawet najbardziej marudnego niejadka.

Potrzebne składniki:

  • 4 filety z tilapii
  • pieczarki
  • pomidory bez skórki w puszce
  • kolorowa papryka
  • cukinia
  • cebula
  • ser żółty
  • ser mozarella
  • cytryna
  • przyprawa do ryb

Na początek dokładnie myjemy filety. Przyprawiamy oraz obtaczamy w mące, jaku a następnie bułce tartej. Smażymy na patelni i odkładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie na patelni podsmażamy i dusimy pokrojone warzywa wraz z pomidorami z puszki.

Na koniec doprawiamy je przprawami oraz solą. Ułożona panierowaną tilapię przykrywamy serem, warzywami, a na koniec ponownie serem.

Pieczemy piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe, podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczanym pure. Dla fanów ryżu polecamy jego wersję ziołową - jak przy farszu do pieczeni z łososia.

Rada: Można również podłożyć mozzarellę pod zapiekana rybę, która nada jej śmietankowego posmaku.

Smacznego!

Zobacz również:

Dania nie tylko z dyni...                                              Naleśniki nie tylko na słodko...

Redakcja poleca

REKLAMA