Potrawka „wołowa” z czerwonym winem
Składniki
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki do wypieków
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
- ½ łyżeczka pieprzu
- 350 g wegańskich pasków lub kawałków wołowiny (jeśli masz mrożone nie musisz ich rozmrażać)
- 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 4 ½ niskosodowego bulionu warzywnego
- 1 ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3 marchewki pokrojone w kawałki o wielkości 2,5 cm
- 500 g czerwonych ziemniaków pokrojonych w kawałki o wielkości 2,5 cm
- 1 cebula pokrojona w kawałki o wielkości 2,5 cm
- 500 g pieczarek pokrojonych w połówki( lub ćwiartki jeśli są duże)
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
Zobacz także: Rozmaryn i estragon - ciekawe pomysły na smaczny posiłek!
Przygotowanie
W średniej misce połącz mąkę, rozmaryn, sól i pieprz. Dodaj wołowinę i wymieszaj całość, by kawałki wołowiny były dobrze obtoczone. Postaw 4-6 litrowy garnek na średnim ogniu i rozgrzej w nim olej kokosowy. Na tłuszcz wrzuć wołowinę i smaż ją przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek i smaż całość przez 1 minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bulion, wino i marchew. Zwiększ ogień, doprowadź potrawkę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, by danie ledwie się gotowało. Dodaj ziemniaki i cebulę i gotuj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pieczarki i gotuj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj groch i wymieszaj wszystko by groch całkowicie się zagrzał.
Zobacz także: Czerwone wino - zdrowe czy niezdrowe
Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.