Pomysły na przyrządzenie bakłażana

Najpopularniejsze dania z bakłażana to zapiekanka oraz bakłażan faszerowany mięsem mielonym. Te i inne wersje smacznego warzywa warto poznać przed sezonem, a trzeba wiedzieć, że uprawiany w Polce bakłażan jest najsmaczniejszy w sierpniu oraz we wrześniu.
/ 11.06.2013 12:15

Grillowany bakłażan w plasterkach

Bakłażan

Grillowane warzywa w plastrach

Do grillowania bakłażana nie potrzeba folii ani tacek – plasterki można układać wprost na ruszcie. Dodatkowo warto obsypać go przyprawami.

Bakłażan to warzywo ciężkostrawne, dlatego osobom o wrażliwych żołądkach nie poleca się łączenia bakłażana z żółtym serem i mięsem. Grillowana wersja będzie na pewno bardziej znośna.

Bakłażan grillowany serwowany z pastą

Bakłażan

Plastry bakłażana z pastą

Przy zakupie bakłażana warto zwrócić uwagę na jego miękkość. Nie może być rozmiękły - to znak, że postępuje proces gnilny. Zbyt twardy może natomiast okazać się niezupełnie dojrzały. Najlepiej wybierać takie warzywa, których skórkę można lekko zdusić.

Zobacz także: Przepisy na zapiekanki z bakłażana

Bakłażan faszerowany zapiekany z serem

Bakłażan faszerowany

Bakłażan wydrążony faszerowany mięsem

Do faszerowania bakłażana warto użyć wydrążonego miąższu, dobrze doprawionego, oraz żółtego sera. Może to być propozycja na wegetariańską wersję bakłażana.

By pozbawić bakłażana gorzkiego smaku, warto – po wydrążeniu przepołowionego warzywa – posypać solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać.

Plastry bakłażana z serem i szynką

żan

Cienko krojone plastry bakłażana zapiekane z szynką i serem

Bakłażana można także smażyć, jednak przed smażeniem warto go dobrze osolić - inaczej warzywo wchłonie bardzo dużo tłuszczu.

Zobacz także: Bakłażan - jak z nim postępować?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)