Grillowany bakłażan w plasterkach
Grillowane warzywa w plastrach
Do grillowania bakłażana nie potrzeba folii ani tacek – plasterki można układać wprost na ruszcie. Dodatkowo warto obsypać go przyprawami.
Bakłażan to warzywo ciężkostrawne, dlatego osobom o wrażliwych żołądkach nie poleca się łączenia bakłażana z żółtym serem i mięsem. Grillowana wersja będzie na pewno bardziej znośna.
Bakłażan grillowany serwowany z pastą
Plastry bakłażana z pastą
Przy zakupie bakłażana warto zwrócić uwagę na jego miękkość. Nie może być rozmiękły - to znak, że postępuje proces gnilny. Zbyt twardy może natomiast okazać się niezupełnie dojrzały. Najlepiej wybierać takie warzywa, których skórkę można lekko zdusić.
Zobacz także: Przepisy na zapiekanki z bakłażana
Bakłażan faszerowany zapiekany z serem
Bakłażan wydrążony faszerowany mięsem
Do faszerowania bakłażana warto użyć wydrążonego miąższu, dobrze doprawionego, oraz żółtego sera. Może to być propozycja na wegetariańską wersję bakłażana.
By pozbawić bakłażana gorzkiego smaku, warto – po wydrążeniu przepołowionego warzywa – posypać solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać.
Plastry bakłażana z serem i szynką
Cienko krojone plastry bakłażana zapiekane z szynką i serem
Bakłażana można także smażyć, jednak przed smażeniem warto go dobrze osolić - inaczej warzywo wchłonie bardzo dużo tłuszczu.
Zobacz także: Bakłażan - jak z nim postępować?