Koperek
- Działa wykrztuśnie i moczopędnie. Poza tym zapobiega wzdęciom i odświeża oddech.
Co zawiera?
- Beta-karoten, potas, witaminę C, olejki eteryczne, a także działające antyrakowo flawonoidy.
Do czego dodawać?
- Do ryb wędzonych, gotowanych, smażonych, marynat, zup, sałatek, mięs oraz ryb, past serowych i jajecznych.
Natka pietruszki
Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, żucie jej listków odświeża oddech.Co zawiera?
Witaminy. A, C i żelazo, wapń, potas, flawonoidy i olejki eteryczne.
Do czego dodawać?
Do zup, sałatek, farszy, ziemniaków, zapiekanek, potraw duszonych i do dekoracji.
Szczypiorek
Pobudza apetyt, działa bakteriobójczo, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.Co zawiera?
Znaczne ilości wit. C i A oraz olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny zapach.
Do czego dodawać?
Do zup, sosów, sałaty, past, twarożku, jajek oraz niektórych dań mięsnych.
Rzeżucha
Zawiera indole, które hamują procesy nowotworowe. Poprawia wygląd cery, włosów i paznokci.
Co zawiera?
Witaminę C, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan.
Do czego dodawać?
Do zup, sosów, sałatek, potraw z ryb, kanapek, jajek, wędlin, jak również do ozdabiania półmisków.
Zobacz przepisy na dania z nowalijek >>
Zielona pasta z nowalijek
Posiekaj rzeżuchę, natkę, szczypiorek, koperek. Dwa ugotowane na twardo żółtka rozetrzyj z oliwą, dodaj sok z cytryny, cukier, sól musztardę, pieprz. Wymieszaj z zieleniną. Posyp drobno posiekanym białkiem jajka.
Masło z witaminami
Rozetrzyj łyżeczkę zieleniny z połową kostki masła, dodaj posiekaną cebulkę, szczypiorek lub ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny - trzymaj w lodówce.
UWAGA! Pamiętaj, aby nie wstawiać zieleniny do wody
Korzonki i łodyżki tych roślin szybko się psują, wydzielają nieprzyjemny zapach, a ich liście schną i żółkną. Oto jak powinnaś je przechowywać.
- Świeżą natkę, szczypiorek, koperek umyj, wysyp na płócienną ściereczkę i poczekaj, aż wyschnie. Posiekaj, wsyp do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przechowuj nawet dwa miesiące.
- Posiekaną zieleninę wsyp do pojemniczków, w których zamrażasz kostki lodu, zalej przegotowaną zimną wodą, zamroź. Do zupy czy sosu wrzucaj zamrożone kostki.
- Pokrojoną, dokładnie wysuszoną zieleninę wysyp równą warstwą na talerzu lub spodeczku, lekko ją podsusz (tylko nie na słońcu) i przesyp do czystego, suchego pudełka. Możesz używać jej tak, jak świeżej.