Nowalijki bez tajemnic

Wiosną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek lub rzeżuchę jedz codziennie - oczyszczają i odmładzają organizm.
Nowalijki, czyli młode warzywa na wiosnę fot. Fotolia
Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się po raz pierwszy w roku. To moc witamin i dobrego smaku! Podpowiadamy, do czego możesz ich użyć!

Koperek

  • Działa wykrztuśnie i moczopędnie. Poza tym zapobiega wzdęciom i odświeża oddech.

Co zawiera?

  • Beta-karoten, potas, witaminę C, olejki eteryczne, a także działające antyrakowo flawonoidy.

Do czego dodawać?

  • Do ryb wędzonych, gotowanych, smażonych, marynat, zup, sałatek, mięs oraz ryb, past serowych i jajecznych.

Natka pietruszki

Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, żucie jej listków odświeża oddech.

Co zawiera?


Witaminy. A, C i żelazo, wapń, potas, flawonoidy i olejki eteryczne.

Do czego dodawać?


Do zup, sałatek, farszy, ziemniaków, zapiekanek, potraw duszonych i do dekoracji.

Szczypiorek

Pobudza apetyt, działa bakteriobójczo, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.

Co zawiera?


Znaczne ilości wit. C i A oraz olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny zapach.

Do czego dodawać?


Do zup, sosów, sałaty, past, twarożku, jajek oraz niektórych dań mięsnych.

Rzeżucha


Zawiera indole, które hamują procesy nowotworowe. Poprawia wygląd cery, włosów i paznokci.

Co zawiera?


Witaminę C, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan.

Do czego dodawać?


Do zup, sosów, sałatek, potraw z ryb, kanapek, jajek, wędlin, jak również do ozdabiania półmisków.

Zobacz przepisy na dania z nowalijek >>

Zielona pasta z nowalijek


Posiekaj rzeżuchę, natkę, szczypiorek, koperek. Dwa ugotowane na twardo żółtka rozetrzyj z oliwą, dodaj sok z cytryny, cukier, sól musztardę, pieprz. Wymieszaj z zieleniną. Posyp drobno posiekanym białkiem jajka.

Masło z witaminami


Rozetrzyj łyżeczkę zieleniny z połową kostki masła, dodaj posiekaną cebulkę, szczypiorek lub ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny - trzymaj w lodówce.

UWAGA! Pamiętaj, aby nie wstawiać zieleniny do wody


Korzonki i łodyżki tych roślin szybko się psują, wydzielają nieprzyjemny zapach, a ich liście schną i żółkną. Oto jak powinnaś je przechowywać.
  • Świeżą natkę, szczypiorek, koperek umyj, wysyp na płócienną ściereczkę i poczekaj, aż wyschnie. Posiekaj, wsyp do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przechowuj nawet dwa miesiące.
  • Posiekaną zieleninę wsyp do pojemniczków, w których zamrażasz kostki lodu, zalej przegotowaną zimną wodą, zamroź. Do zupy czy sosu wrzucaj zamrożone kostki.
  • Pokrojoną, dokładnie wysuszoną zieleninę wysyp równą warstwą na talerzu lub spodeczku, lekko ją podsusz (tylko nie na słońcu) i przesyp do czystego, suchego pudełka. Możesz używać jej tak, jak świeżej.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)