Nowalijki, czyli młode warzywa fot. Fotolia

Nowalijki - jak wybierać młode pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałata

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze w roku świeże warzywa. Nie zawsze jednak są one zdrowe...
/ 07.05.2013 16:38
Nowalijki, czyli młode warzywa fot. Fotolia
Nowaijki to pojawiające się podczas wiosennego sezonu pierwsze, świeże i młode warzywa. Do nowalijek zwykło się zaliczać m.in. cebulkę dymkę, młode ogrki gruntowe, marchewki, pomidory, szczypiorek, rzeżuchę, sałatę czy nać pietruszki.

Sprzedawane na straganach, bazarach czy w supermarketach młode warzywa przyciągają wzork i wzmagają apetyt. Nic dziwnego - po długim okresie spożywania mrożonych czy konserwowych warzyw naprawdę mamy ochotę na świeże smaki. Powinniśmy jednak bardzo uważać, co i kiedy kupujemy.

Już od kilka lat specjaliści do spraw żywienia ostrzegają przed bezmyślnym kupowaniem nowalijek. Pojawiające się po raz pierwszy w sezonie warzywa bardzo często są bowiem naszpikowane substancjami przyspieszającymi ich wzrost oraz polepszającymi wygląd. Z bogatymi w witaminy nowalijkami nie mają one nic wspólnego. Co więcej, zawarte w nich azotany w trakcie nieprawidłowego przechowywania (np. w folii nieprzepuszczającej powietrza) przemianiają się w rakotwórcze azotyny! Nie zaleca się również podawania nowalijek małym dzieciom.

Aby uchronić się przed zgubnymi skutkami ugaszenia pragnienia, jakim jest skosztowanie tych młodych warzyw, wystarczy orientować się, o jakiej porze roku są one w stanie naturalnie wzrastać w gruncie. Poniżej przedstawiamy listę warzyw zaliczanych do nowalijek wraz z informacją o ich okresie wegatatywnym.

Rzeżucha


Rzeżuchę najlepiej wyhodować samodzielnie w domu. Wówczas mamy pewność, że nie została ona skażona żadnymi szkodliwymi sybstancjami. Aby wyrosła potrzebujemy jedynie waty i wody. Hodujemy ją zwykle przed Wielkanocą, gdyż często jest elementem dekoracyjnym święconki.

Rzodkiewka


Rzodkiewkę można siać do gruntu już na początku marca. Potrafi znieść duże wahania temperatury (aż do - 4 st. C). To roslina, która wymaga gleb zasobnych w składniki mineralne. Aby rosnąć, potrzebuje również sporo światła. Okres wegetacji rzodkiewki trwa 30 dni od momentu zasiania do momentu zbioru.

Młode pomidory


Sezon na pomidory trwa od czerwca do września. Kupowane wczesną wiosną pomidory hodowane są w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów.

Młode ogórki


Ogorki gruntowe hoduje się od czerwca do września. Podobnie jak z pomidorami, ich pojawienie się w sklepach czy na targach nie jest spowodowane wiosennym okresem.

Sałata


Sałata rośnie od kwietnia do września. Można ją zbierać już dwa miesiące po zasianiu. Jeśli sałata została posadzona na początku kwietnia, powinna pojawić się w sklepie na początku czerwca.

Cebula dymka


Dymkę możemy siać już na początku kwietnia. Dojrzewają w czerwcu, a zbierać je można pod koniec lipca.