Nieocenione karczochy

karczoch
Nazwa karczochów już prawie każdemu obiła się o uszy. Niestety niewiele osób w naszym kraju zna ich smak i dobroczynne dla naszego organizmu właściwości. A szkoda, bo karczoch okazuje się być rozwiązaniem na wiele naszych trawiennych bolączek.
/ 24.07.2012 15:08
karczoch

Skąd pochodzi?

Ojczyzną karczochów są Włochy i warzywa te najbardziej rozpowszechnione są w Basenie Morza Śródziemnego. Pochodzą z tej samej rodziny co oset. Znane były już w Starożytności. Choć nas Polaków odstraszać może jego wygląd i nieznajomość przygotowania, naprawdę zachęcamy by zapoznać się z karczochem, a nawet z nim zaprzyjaźnić.

Zobacz także: Jak przyrządzać karczochy?

Jak to się je?

 Na początek należy wiedzieć, które części są jadalne: dno kwiatowego pąka i mięsiste końce liści. Pamiętajmy, że otwarte i zbrązowiałe karczochy, nie nadają się już do spożycia. Nawet jeśli chcemy je upiec lub grillować, wcześniej należy je ugotować w całości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek przez ok. 30-40 minut. Czas ten jest zależny od tego, czy będą poddane innej obróbce termicznej. Jeśli tak, skracamy wtedy czas gotowania.

 Zbawienny dla organizmu

 Karczoch bogaty jest w takie składniki jak fosfor, potas, magnez, wapń, sód i witaminy. Wyciąg z niego zawiera m.in. cynarynę i flawonoidy wpływające korzystnie na wydzielanie żółci, a co za tym idzie na lepsze trawienia tłuszczów. Warzywo to ma świetny wpływ na naszą wątrobę, wspomaga jej regeneracje. Leczy dolegliwości trawienne takie jak wzdęcia. Ma właściwości moczopędne, odtruwające, zawiera przeciwutleniacze opóźniające starzenie się organizmu. Obniża także poziom złego cholesterolu. Karczoch jest też bogaty w kwas foliowy, przez co polecany jest kobietom w ciąży. Dla osób dbających o linie powinien być obowiązkowym produktem w diecie. W 100 g karczocha jest jedynie 10 kalorii i dużo błonnika.

Wszystkie zalety karczochów przemawiają za tym, by jak najszybciej wprowadzić je do polskiej kuchni. Jako, że mamy sezon grillowy, polecamy przyrządzić to warzywo właśnie na grillu. Oto prosty sposób:

Gotujemy karczocha przez ok. 20 minut. Przekrajamy na pół i wybieramy środek który jest niejadalny. Smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i nacieramy czosnkiem. Grillujemy karczocha nisko nad żarem, do póki nie stanie się miękki.

Zdrowo, smacznie i dietetycznie!

Polecamy również: Kardy - niezwykła odmiana karczocha

Redakcja poleca

REKLAMA