Marynowana papryka jest bardzo łatwa do przygotowania. Jej zrobienie nie pochłania wiele czasu, a efekt końcowy jest przepyszny. Można ją przyrządzić na różne sposoby np. z cebulą, z serem fetą lub w miodzie. Warto pomyśleć o tego typu przetworach, zwłaszcza latem. Poniżej podajemy przepis na marynowaną paprykę nadziewaną owczym serem.
Zobacz także: Jak marynować szparagi
Marynowana papryka nadziewana serem owczym
Składniki:
- ok. 20 strąków papryki peperoni
- ser owczy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3-4 listki laurowe
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Paprykę dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych
- Słoiki wyparzamy wstawiając np na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika
- Nadziewamy paprykę serek i wkładamy ją do wcześniej wyparzonych słoików
- Czosnek i cebulę obieramy oraz kroimy w piórka i wrzucamy do słoików, dodając do każdego po listku laurowym
- Do wrzącej wody dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę
- Gdy nieco przestygnie zalewamy paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1cm wolnego miejsca poniżej gwintu
- Gwint dokładnie wycieramy i mocno zakręcamy słoiki
- Pasteryzujemy przez około 20 minut w gorącym piekarniku
Zobacz także: Jak zakisić kalafior