Marynowana papryka nadziewana serem owczym

Papryka peperoni w słoiku
Marynowana papryka to świetna przystawka lub dodatek do dań, która skutecznie zaostrzy apetyt, dodatkowo jest bogatym, zamarynowany źródłem witamin na długi czas.
/ 05.09.2012 11:38
Papryka peperoni w słoiku

Marynowana papryka jest bardzo łatwa do przygotowania. Jej zrobienie nie pochłania wiele czasu, a efekt końcowy jest przepyszny. Można ją przyrządzić na różne sposoby np. z cebulą, z serem fetą lub w miodzie. Warto pomyśleć o tego typu przetworach, zwłaszcza latem. Poniżej podajemy przepis na marynowaną paprykę nadziewaną owczym serem.

Zobacz także: Jak marynować szparagi

Marynowana papryka nadziewana serem owczym

Składniki:

  • ok. 20 strąków papryki peperoni
  • ser owczy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych
  2. Słoiki wyparzamy wstawiając np na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika
  3. Nadziewamy paprykę serek i wkładamy ją do wcześniej wyparzonych słoików
  4. Czosnek i cebulę obieramy oraz kroimy w piórka i wrzucamy do słoików, dodając do każdego po listku laurowym
  5. Do wrzącej wody dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę
  6. Gdy nieco przestygnie zalewamy paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1cm wolnego miejsca poniżej gwintu
  7. Gwint dokładnie wycieramy i mocno zakręcamy słoiki
  8. Pasteryzujemy przez około 20 minut w gorącym piekarniku

Zobacz także: Jak zakisić kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA