POLECAMY

Marynowana papryka nadziewana serem owczym

Marynowana papryka to świetna przystawka lub dodatek do dań, która skutecznie zaostrzy apetyt, dodatkowo jest bogatym, zamarynowany źródłem witamin na długi czas.
Marynowana papryka nadziewana serem owczym

Marynowana papryka jest bardzo łatwa do przygotowania. Jej zrobienie nie pochłania wiele czasu, a efekt końcowy jest przepyszny. Można ją przyrządzić na różne sposoby np. z cebulą, z serem fetą lub w miodzie. Warto pomyśleć o tego typu przetworach, zwłaszcza latem. Poniżej podajemy przepis na marynowaną paprykę nadziewaną owczym serem.

Zobacz także: Jak marynować szparagi

Marynowana papryka nadziewana serem owczym

Składniki:

  • ok. 20 strąków papryki peperoni
  • ser owczy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych
  2. Słoiki wyparzamy wstawiając np na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika
  3. Nadziewamy paprykę serek i wkładamy ją do wcześniej wyparzonych słoików
  4. Czosnek i cebulę obieramy oraz kroimy w piórka i wrzucamy do słoików, dodając do każdego po listku laurowym
  5. Do wrzącej wody dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę
  6. Gdy nieco przestygnie zalewamy paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1cm wolnego miejsca poniżej gwintu
  7. Gwint dokładnie wycieramy i mocno zakręcamy słoiki
  8. Pasteryzujemy przez około 20 minut w gorącym piekarniku

Zobacz także: Jak zakisić kalafior

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
Polecam marynowaną paprykę, jest bardzo smaczna i pasuje jako dodatek do wielu dań. A zrobiona samodzielnie smakuje jeszcze lepiej:)
/6 lat temu
taka papryczka nadziewana białym serem jest pycha, ale ja robię z ricottą