Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości z kurczaka?

Luzowanie drobiu to nic innego, jak usunięcie z niego kości. Jest to niezbędna czynność, jeżeli chcemy przygotować faszerowanego kruczka, indyka czy kaczkę.
/ 10.12.2012 06:44

Luzowanie drobiu to nic innego, jak usunięcie z niego kości. Jest to niezbędna czynność, jeżeli chcemy przygotować faszerowanego kruczka, indyka czy kaczkę.

Luzowanie polega na wyjęciu przez kuper żeber, kręgosłupa aż po szyję włącznie, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Wydaje się to dość skomplikowanym procesem, ale zapewniam was, ze wystarczy trochę cierpliwości i odrobina odwagi. Jestem przekonana, że kolejny raz będzie już bułką z masłem.

Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości z kurczaka?

Poniżej przedstawiamy wam dokładny opis, jak krok po kroku usunąć z kurczaka kości:

1. Na początku umyj dokładnie mięso. Osusz papierowym ręcznikiem. Musi być dokładnie osuszony, żeby nie wyślizgiwał się z rąk. Ułóż na desce i ostrym nożem odetnij szyję i kuper.

2. Na piersi odciągnij mocno skórę i znajdź kość obojczykową. Oddziel ją od mięsa i wyłam.

3. Przy nasadzie skrzydeł przetnij chrząstki łączące skrzydła z korpusem.

4. Oddzielaj delikatnie mięso od korpusu, przy udkach odetnij chrząstki. Dalej oddzielaj mięso od korpusu, aż będzie można całkiem go usunąć.

5. Tak przygotowanego kurczak można faszerować.

Redakcja poleca

REKLAMA