Luzowanie drobiu to nic innego, jak usunięcie z niego kości. Jest to niezbędna czynność, jeżeli chcemy przygotować faszerowanego kruczka, indyka czy kaczkę.
Luzowanie polega na wyjęciu przez kuper żeber, kręgosłupa aż po szyję włącznie, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Wydaje się to dość skomplikowanym procesem, ale zapewniam was, ze wystarczy trochę cierpliwości i odrobina odwagi. Jestem przekonana, że kolejny raz będzie już bułką z masłem.
Poniżej przedstawiamy wam dokładny opis, jak krok po kroku usunąć z kurczaka kości:
1. Na początku umyj dokładnie mięso. Osusz papierowym ręcznikiem. Musi być dokładnie osuszony, żeby nie wyślizgiwał się z rąk. Ułóż na desce i ostrym nożem odetnij szyję i kuper.
2. Na piersi odciągnij mocno skórę i znajdź kość obojczykową. Oddziel ją od mięsa i wyłam.
3. Przy nasadzie skrzydeł przetnij chrząstki łączące skrzydła z korpusem.
4. Oddzielaj delikatnie mięso od korpusu, przy udkach odetnij chrząstki. Dalej oddzielaj mięso od korpusu, aż będzie można całkiem go usunąć.
5. Tak przygotowanego kurczak można faszerować.