Być może większość z was powie, że Dzień Kobiet to komunistyczne święto i dziś już nie wypada go obchodzić, ale my uważamy, że chociaż w tym jednym dniu w roku należy się nam kobietom odrobina luksusu od naszych mężczyzn.
Rozpieśćcie więc panowie trochę swoje damy i przygotujcie jej niespodziankę. 8 marca zafundujcie żonom, partnerkom dzień bez gotowania i powalcie je na kolana swoimi – u większości ukrytymi – umiejętnościami kulinarnymi. A jeżeli nie macie pomysłu co przygotować, spójrzcie na nasze propozycje - od śniadania, podanego oczywiście do łóżka, po kolację, najlepiej przy świecach. Jesteśmy przekonani, że panie będą rozkoszować się tymi smakołykami przyrządzonymi własnoręcznie przez swoich mężczyzn. Zatem panowie do roboty!
Omlet z twarożkiem i szczypiorkiem na śniadanie
Na śniadanie proponujemy omlet jajeczny ze szczypiorkiem i twarożkiem. Wykonuje się go bardzo szybko, więc drodzy panowie nie obawiajcie się, że przez nasze fanaberie spóźnicie się do pracy.
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki mleka (po łyżce na każde jajko)
- łyżeczka masła
- twarożek naturalny
- szczypiorek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek. Całość wlewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu. Gdy omlet będzie już lekko ścięty, ale jego wierzch wciąż będzie pływający delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Na usmażony omlet nakładamy łyżkę twarożku i odrobinę posypujemy szczypiorkiem.
Zupa krem z pieczarek z grzankami na obiad
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- 1,5 litra wody
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- por
- 3 średnie ziemniaki
- 60 dag pieczarek
- śmietana 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 kromki chleba tostowego do grzanek
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera, pora. Dodajemy kostkę rosołową. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki.
Obrane i pokrojone pieczarki smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy wszystko na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
Chleb tostowy kroimy na małe kostki i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy.
Gdy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę . Gdy trochę wystygnie dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy całość na krem. Wstawiamy na ogień i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gorącego kremu. Dokładnie mieszamy chwilę jeszcze gotując. Przyprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Posypujemy grzankami i dekorujemy śmietaną.
Kawa z włoskimi orzechami na deser
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- półtorej łyżeczki cukru
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy w filiżance, słodzimy. Na wierzch dodajemy dużą ilość bitej śmietany, posypujemy orzechami i natychmiast podajemy.
Naleśniki faszerowane na kolację
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- 4 naleśniki
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- puszka pomidorów w zalewie, w kawałkach
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili
- oliwa
Sposób przygotowania:
Naleśniki smażymy według własnego przepisu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek uważając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso z przyprawami i całość podsmażamy. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę. Na końcu pomidory. Przyprawiamy.
Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, skladamy na pół i polewamy odrobiną gęstej śmietany.