Przed nami kolejna odsłona Kulinarnych Spotkań z We-Dwoje.pl. Tym razem udaliśmy się do Italii, aby rozkoszować się niezapomnianymi włoskimi klimatami.
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Znak szczególny tej kuchni, to makarony i inne mączne potrawy. Wśród warzyw niepodzielnie króluje pomidor i to w różnej postaci. W kuchni włoskiej duże znaczenie odgrywają przyprawy, takie jak: bazylia, oregano, estragon, tymianek, rozmaryn, ale smak potraw podkreślają również serami. Z Italii pochodzi najsłynniejszy ser do makaronu - parmezan , ser do pizzy - mozzarella oraz ser do sałatek Grana Padano.
Pora więc zacząć włoskie gotowanie z We-Dwoje.pl. Na początek zapraszamy na włoską kanapkę.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 3 małe bagietki
- 300 gram mięsa mielonego indyczego
- pomidory w puszce
- koncentrat pomidorowy
- ser mozzarella
- kawałek sera żółtego, startego
- jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- oregano, sól, pieprz,
- świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, oregano. Aby masa była zbita dodajemy bułki tartej.
Formujemy malutkie pulpeciki i smażymy z obu stron na rumiano, na rozgrzanej oliwie.
W tym czasie przyrządzamy sos. Do garnka wrzucamy pomidory w zalewie, 2 łyżki koncentratu i świeżą bazylię drobno pokrojoną.
Gdy sos jest gotowany, a pulpeciki usmażone, przekrawamy bagietki na pół. Do każdej kanapki wsadzamy 3-4 pulpeciki, posypujemy startym żółtym serem. Na to wlewamy gęsty sos.
Na sos kładziemy plastry mozzarelli i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
fot. Magda Balul
Smacznego życzy Redakcja We-Dwoje.pl