Kuchnia włoska - Włoska kanapka

Przed nami kolejna odsłona Kulinarnych Spotkań z We-Dwoje.pl. Tym razem udaliśmy się wirtualnie do Italii, aby rozkoszować się niezapomnianymi włoskimi klimatami.
/ 23.06.2010 20:15

Przed nami kolejna odsłona Kulinarnych Spotkań z We-Dwoje.pl. Tym razem udaliśmy się do Italii, aby rozkoszować się niezapomnianymi włoskimi klimatami.

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Znak szczególny tej kuchni, to makarony i inne mączne potrawy. Wśród warzyw niepodzielnie króluje pomidor i to w różnej postaci. W kuchni włoskiej duże znaczenie odgrywają przyprawy, takie jak: bazylia, oregano, estragon, tymianek, rozmaryn, ale smak potraw podkreślają również serami. Z Italii pochodzi najsłynniejszy ser do makaronu - parmezan , ser do pizzy - mozzarella oraz ser do sałatek Grana Padano.

Pora więc zacząć włoskie gotowanie z We-Dwoje.pl. Na początek zapraszamy na włoską kanapkę.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 3 małe bagietki
  • 300 gram mięsa mielonego indyczego
  • pomidory w puszce
  • koncentrat pomidorowy
  • ser mozzarella
  • kawałek sera żółtego, startego
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, sól, pieprz,
  • świeża bazylia

Sposób przyrządzenia:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, oregano. Aby masa była zbita dodajemy bułki tartej.

Formujemy malutkie pulpeciki i smażymy z obu stron na rumiano, na rozgrzanej oliwie.

W tym czasie przyrządzamy sos. Do garnka wrzucamy pomidory w zalewie, 2 łyżki koncentratu i świeżą bazylię drobno pokrojoną.

Gdy sos jest gotowany, a pulpeciki usmażone, przekrawamy bagietki na pół. Do każdej kanapki wsadzamy 3-4 pulpeciki, posypujemy startym żółtym serem. Na to wlewamy gęsty sos.

Na sos kładziemy plastry mozzarelli i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

fot. Magda Balul

Smacznego życzy Redakcja We-Dwoje.pl

Redakcja poleca

REKLAMA