Jeżeli chcesz sprawić swojej ukochanej przyjemność w dzień Św. Walentego i tym samym porządnie ją zaskoczyć, przygotuj własnoręcznie kolację walentynkową. Nie potrafisz gotować? Nic bardziej mylnego! Z nami ugotujesz same pyszności i udowodnisz jej, że dla ciebie nie ma rzeczy niemożliwych.
Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niego - Zrób to sama!
Proponowane przez nas dania nie wymagają szczególnej wiedzy kucharskiej, jesteśmy przekonani, że poradzą sobie nawet amatorzy. Nasza kolacja składać się będzie z dwóch dań oraz deseru. Na początek krem pomidorowo paprykowy z grzankami. Jako danie główne penne z szynką prowansalską i grillowanymi pomidorami. Na deser pyszna szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Brzmi intrygująco? Zatem do dzieła!
Zupa krem pomidorowo paprykowy
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 2 papryki czerwone
- 2 szklanki bulionu
- pieprz, papryka słodka w proszku, chili
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy paprykę. Wszystko razem dusimy.
Gdy papryka trochę zmięknie dodajemy pomidory w zalewie i wszystko dusimy przez kilka minut.
Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy bulionem.
Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Gdy uzyskamy konsystencję kremu, to przelewamy na talerz i dekorujemy sercem ze śmietany i natką pietruszki.
Penne z szynką prowansalską i grillowanymi pomidorami
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- makaron rurki
- 2 małe cukinie
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- szynka prowansalska
- parmezan
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy trochę się podsmaży dodajemy cukinię.
Gdy cukinia zmięknie, dodajemy szynkę. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. W tym samy czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i grillujemy na patelni grillowej, albo wrzucamy do potrawy na kilka chwil, by trochę się podgrzały.
Na talerz wykładamy makaron, na to cukinię z szynką, pomidorki. Całość posypujemy startym parmezanem.
Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną
Doskonale poradziłeś sobie z daniami głównymi, więc deser nie będzie już tak pracochłonny i skomplikowany. Wystarczy, że kupisz mrożoną struclę jabłkową, lody waniliowe i bitą śmietanę w aerozolu. Do rozgrzanego piekarnika włóż ciasto wyłożone na blachę (na blachę wyłóż papier do pieczenia) i piecz około 30 minut (dokładny opis przygotowania na pewno znajdziesz na opakowaniu ciasta). Gdy ciasto będzie upieczone, ukrój kawałek, wyłóż na talerzyk, obok połóż gałkę lodów i zrób kleksa z bitej śmietany na szarlotce. Podawaj natychmiast.
Mamy nadzieję, że zachwycisz swoją partnerkę, a ona będzie pękać z dumy, że ma tak cudownego ukochanego. Szczęśliwych Walentynek!
Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niego - Zrób to sama!
Fot. Magda Balul