Chcesz sprawić ukochanemu niespodziankę w dzień Św. Walentego? Nie proponujemy pluszowych misiów czy czekoladowych bombonierek. Spróbujemy zachęcić cię do własnoręcznego przygotowania romantycznej i smakowitej kolacji przy świecach. Jesteśmy przekonani, że sprawisz tym wiele przyjemności partnerowi.
Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niej - Zrób to sam!
Kolacja walentynkowa musi być wyjątkowa. Liczy się nie tylko szczególna oprawa (świece, romantyczna muzyka, pięknie udekorowany stół), ale także potrawy jakie zaserwujesz - bo przecież jak mawiały nasze babki "przez żołądek do serca".
Proponujemy kolacją składającą się z dwóch dań oraz deseru. Na początek więc krem z brokułów z grzankami. Jako danie główne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym, z ziemniaczanym puree i mieszanką sałat. Na deser natomiast lody z truskawkami na gorąco.
Zupa krem z brokułów z grzankami
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- brokuł
- 2 szklanki bulionu
- 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- serek topiony śmietankowy
- śmietana 18 %
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Podlewamy odrobiną wody, aby cebula z czosnkiem nie przypaliły się. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i ziemniaki.
Całość zalewamy bulionem.
Następnie dodajemy serek topiony i wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy zupę blenderem.
Gotowy krem przelewamy na talerz, dekorujemy śmietaną. Krem brokułowy wyśmienicie smakuje z grzankami.
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- suszone pomidory w zalewie
- ser pleśniowy
- sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem (całe podwójne filety, nie dzielimy ich na pół). Z każdej strony opószamy solą i pieprzem. Do środka rozbitego fileta kładziemy kawałek sera pleśniowego, suszone pomidory. Zwijamy ciasno, obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oliwie z łyżką masła, na bardzo małym ogniu. Gdy będą już zarumienione przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy nadal przez kilka minut.
Do dania podajemy puree ziemniaczane i mieszankę sałat (sałata lodowa i rukola) z pmidorkami koktjalowymi i sosem vinegrette.
Lody z truskawkami na gorąco
Do przygotowania potrzebne nam będzie:
- lody waniliowe
- truskawki mrożone
- bita śmietana w aerozolu
- świeże truskawki do dekoracji.
Sposób przyrządzenia:
Mrożone truskawki wkładamy do garnka i na małym ogniu odparowujemy wodę. Można dodać kilka łyżek brązowego cukru. Do szerokiej szklanki, bądź salaterki kładziemy truskawki, na to lody waniliowe, znów truskawki, lody i całość ozdabiamy bitą śmietaną. Posypujemy stratą czekoladą i dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zyczymy niezapomniach chwil przy degustacji kolacji i nie tylko!
Zobacz również Kolacja walentynkowa dla Niej - Zrób to sam!
Fot. Magda Balul