Kalarepa - co warto wiedzieć

Kalarepa - co warto o niej wiedzieć fot. Fotolia
Warto przejść się na targ i kupić kilka kalarepek. Są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych.
/ 04.06.2013 11:11
Kalarepa - co warto o niej wiedzieć fot. Fotolia
Kalarepa to kuzynka kapusty. Znano ją i ceniono już w starożytnym Rzymie. W naszej części Europy uprawia się ją na większą skalę od ponad 200 lat. W Polsce jednak nadal niesłusznie pozostaje niedoceniana. Czas to zmienić! Oto 4 prawdy o kalarepie:

1. Najczęściej przyrządzaną częścią kalarepy jest bulwa


Zwłaszcza młoda zachwyca chrupką konsystencją oraz soczystym i aromatycznym miąższem. Nie należy jednak wyrzucać jej liści, bo to właśnie one są prawdziwą skarbnicą odżywczych składników – zawierają ich ponad 2 razy więcej niż bulwa! Posiekane dodawaj do sałatek i zup – dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze.

2. Bulwa i liście kalarepy są niezwykle wartościowe


Dostarczają wielu witamin, m.in. A, wit. z grupy B, wit. C (10 dag pokrywa 3/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik), a także minerałów, jak wapń, potas, sód, magnez, żelazo, miedź, jod, mangan, fosfor oraz innych cennych substancji, jak kwas foliowy.

3. Kalarepa na surowo jest najlepsza


Najbardziej wartościowa jest zjadana na surowo, ale można ją także zapiekać, dusić i grillować. Świetnie smakuje faszerowana mięsem, rybami, grzybami, pomidorami i innymi warzywami. Ugotowaną w wodzie lub bulionie warto np. pokroić w plastry, przełożyć plastrem sera, panierować i usmażyć pyszne kotlety. Startą lub posiekaną dodawaj do najróżniejszych sałatek i surówek. Możesz ją jeść bez żadnych ograniczeń – 10 dag to zaledwie 25 kilokalorii. Możesz także przyrządzić zupę krem z kalarepki.

4. Istnieją dwie odmiany kalarepy


Są to:
  • Kalarepa fioletowa
Bardzo dekoracyjna. Z racji pięknego koloru godna polecenia szczególnie na surowo. Ma tak samo wartościowy miąższ jak odmiana zielona.
  • Kalarepa zielona
To królowa kalarep. Wybieraj jędrne, twarde bulwy z zielonymi liśćmi bez brunatnych przebarwień.

Redakcja poleca

REKLAMA