1. Najczęściej przyrządzaną częścią kalarepy jest bulwa
Zwłaszcza młoda zachwyca chrupką konsystencją oraz soczystym i aromatycznym miąższem. Nie należy jednak wyrzucać jej liści, bo to właśnie one są prawdziwą skarbnicą odżywczych składników – zawierają ich ponad 2 razy więcej niż bulwa! Posiekane dodawaj do sałatek i zup – dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze.
2. Bulwa i liście kalarepy są niezwykle wartościowe
Dostarczają wielu witamin, m.in. A, wit. z grupy B, wit. C (10 dag pokrywa 3/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik), a także minerałów, jak wapń, potas, sód, magnez, żelazo, miedź, jod, mangan, fosfor oraz innych cennych substancji, jak kwas foliowy.
3. Kalarepa na surowo jest najlepsza
Najbardziej wartościowa jest zjadana na surowo, ale można ją także zapiekać, dusić i grillować. Świetnie smakuje faszerowana mięsem, rybami, grzybami, pomidorami i innymi warzywami. Ugotowaną w wodzie lub bulionie warto np. pokroić w plastry, przełożyć plastrem sera, panierować i usmażyć pyszne kotlety. Startą lub posiekaną dodawaj do najróżniejszych sałatek i surówek. Możesz ją jeść bez żadnych ograniczeń – 10 dag to zaledwie 25 kilokalorii. Możesz także przyrządzić zupę krem z kalarepki.
4. Istnieją dwie odmiany kalarepy
Są to:
- Kalarepa fioletowa
- Kalarepa zielona