Miód gryczany – miód nektarowy o ciemnej barwie, która pogłębia się jeszcze pod wpływem światła. Krystalizuje się powoli. Ma intensywny zapach i dość ostry, nieco piekący smak, który pozostaje wyczuwalny w potrawach, do których miód się dodaje. Z powodu dużej zawartości dobrze przyswajalnego magnezu zalecany osobom między innymi z chorobami serca. Zawiera tez żelazo, witaminy B i C, dużo białka i liczne enzymy. Ma wysoką wartość antybiotyczną, więc jest idealny na te momenty roku, gdy nasza odporność spada.
Miód lipowy – miód nektarowy o barwie jasnobursztynowej lub zielonkawożółtej. Krystalizując się, zmienia kolor na biało żółty. Ma bardzo przyjemny zapach, ale w smaku mimo dużej słodkości bywa też dość pikantny, a nawet wyczuwa się w nim czasami lekką goryczkę. Zalecany przy chorobach układu pokarmowego, gdyż ma działanie wykrztuśne i przeciwskurczowe. Do tego uspokaja, walczy z gorączką, intensywnie wspomaga odporność.
Zobacz także: Miód pitny
Miód wrzosowy – miód nektarowy o specyficznej, ciemnej barwie z rudymi refleksami. Jest gęsty, nieco galaretowaty, ma bardzo intensywny zapach, w smaku nie jest zbyt słodki, pojawia się za to ostrość, a nawet gorycz. Jest źródłem wielu cennych składników w formie przyswajalnej formie, dostarcza potas, wapń, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Poleca się go osobom z kłopotami układu pokarmowego i moczowego. Nie zawiera natomiast zbyt wiele witaminy C i ma średnią wartość antybiotyczną, więc słabiej wspomaga odporność.
Miód spadziowy – miód spadziowy o kolorze zależnym od gatunku drzew, z których pochodzi. Bywa zielonkawy, brązowy, a nawet prawie czarny. W Polsce najczęściej pochodzi z jodły, rzadziej z leszczyny, klonu czy wierzby. Ma ciekawy, pełen aromatu zapach, dość gęstą konsystencję, w smaku nie jest zbyt słodki, ale ma delikatny posmak żywiczny. Bogaty w potas, fosfor, wapń i żelazo. Ma działanie lekko rozkurczowe i wzmacniające. Ze względu na rzadkość występowania spadzi jest to jeden z droższych miodów.
Miód rzepakowy – miód nektarowy o bardzo jasnej, słomkowej barwie. Ma bardzo delikatny zapach, w smaku również łagodny, mało wyrazisty, czasami pojawia się nuta goryczy. Szybko się krystalizuje. Ma niewiele związków mineralnych, ale dostarcza między innymi łatwo przyswajalne żelazo.
Miód akacjowy – miód nektarowy uważany za najjaśniejszy wśród miodów. Zapach lekko mdły. Wolno się krystalizuje i jest bardzo słodki, lecz mało wyrazisty w smaku. Z tego powodu często stosowany jest do słodzenia różnych napojów i potraw. Nie zawiera zbyt wiele składników mineralnych i przeciwchorobowych, ale polecany jest przy stanach zmęczenia.
Zobacz także: Osłodzić sobie życie... Miodem