Jak zrobić sos winegret?

Sos winegret to zimny sos do sałatek, przygotowywany na bazie oliwy i octu. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre, co oznacza ocet.
/ 16.10.2013 10:00

Sos winegret to zimny sos do sałatek, przygotowywany na bazie oliwy i octu. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre, co oznacza ocet.

Dobry dressing to obowiązkowy element każdej sałatki, bowiem tak naprawdę to właśnie on nadaje jej niezwykły smak i aromat. Podstawą dobrego sosu jest oliwa z oliwek extra virgin i ocet najlepszej jakości, są to dwa najważniejsze składniki wpływające na ogólny smak dressingu. Poza tym możemy dodać ulubione zioła, które również wpłyną znacząco na aromat.

Jak zrobić sos winegret?

Przygotowanie sosu winegret jest bardzo proste i szybkie, a co najważniejsze, nawet najzwyklejszą sałatkę zmieni w prawdziwe kulinarne cudo. Poniżej znajdziecie dwa klasyczne przepisy na sos winegret, jeden na bazie oliwy z oliwek i octu, drugi z kolei to połączenie oliwy z sokiem cytrynowym.

Sos winegret z octem

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu
  • szczypta soli
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Do czystego słoika lub specjalnego naczynia do przygotowywania dressingów wlać ocet i wsypać sól. Dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Następnie dodać oliwę, ponownie dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem, ewentualnie ziołami.

Sos winegret z sokiem z cytryny i musztardą

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Do czystego słoika lub specjalnego naczynia do przygotowywania dressingów wlać ocet, dodać musztardę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę, ponownie dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem.

Gotowy sos winegret można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ważne jest, aby przed każdym podaniem ponownie wstrząsnąć pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12.05.2017 22:57
w przypadku sosów (nie tylko winegret zreszta) nie da się zrobić ręcznie jednorodnej mieszanki. ja robię w robocie Kohersen wtedy mam bardzo aromatyczny sos świetnie zmieszany z dodatkiem ziół