Jak zrobić bezy?

Zrobienie bezy wydawałoby się wręcz banalne. Ale doskonale wiedzą ci, którzy piekli, bądź próbowali upiec, że to takie proste wcale nie jest.

Zrobienie bezy wydawałoby się wręcz banalne. Ale doskonale wiedzą ci, którzy piekli bądź próbowali upiec, że to takie proste wcale nie jest.

Bezy to białka ubite na sztywną pianę z cukrem i wysuszone w piekarniku. Jeżeli lubicie te ciastka i zamierzacie upiec je własnoręcznie, zapoznajcie sie  z kilkoma wskazówkami. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych porad dotyczących pieczenia tych słodkich ciasteczek.

Bezy

Idealnie ubita piana

Do idealnego ubicia piany na suche i kruche bezy konieczna jest niska temperatura białek. Jajka powinny wiec być wcześniej mocno schłodzone. Miska i ubijaczka muszą być czyste i suche. Można je wcześniej również włożyć na chwilę do zamrażarki, by też były schłodzone. Przed ubijaniem można dodać do białek szczyptę soli.

Czas ubijania

Pianę z białek ubija się kilka minut, aż będzie lśniąca i zacznie się rwać na strzępy. Dopiero wówczas należy wsypać do niej cukier i ubijać razem jeszcze około minuty. Zarówno zbyt krótko, jak i za długo ubijana piana nie daje się formować.

Temperatura pieczenia

Bezy piecze się w niskiej temperaturze, ale w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku, po wstawieniu zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.

Czas suszenia

Jeżeli chcemy uzyskać suche,kruche bezy należy suszyć je od jednej do trzech godzin przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jeżeli natomiast chcemy uzyskać bezy z wierzchu suche, a w środku lekko ciągnące, musimy  je trzymać krócej.

Bezy będą większe i bardziej wyrośnięte, jeżeli przed ubijaniem do masy z białek i cukru doda się odrobinę proszku do pieczenia. Można również urozmaicić smak bezowych ciasteczek, dodając do masy z białek i cukru różne dodatki, np. wanilię, kakao.

Jeżeli przygotowujemy tort na bezowych spodach (np. pavlova), po przełożeniu kremem powinien postać w lodówce co najmniej dwie godziny. Wówczas laty zwilgotnieją i nie będą się kruszyć podczas pieczenia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)