Wydaje się, że w zamrażaniu żywności nie ma nic trudnego - wystarczy włożyć produkt do zamrażarki i tam go przechowywać. To jednak znacznie uproszczona definicja! Po pierwsze, nie wszystko wolno zamrażać. Po drugie, warto wiedzieć jak to robić - niektóre produkty wymagają szczególnych metod mrożenia. Sprawdź nasz krótki poradnik, jak zamrażać produkty!
Czego nie wolno zamrażać?
Nigdy nie zamrażaj produktów, które były już wcześniej rozmrożone. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia i może mieć poważne konsekwencje! Wyjątkiem jest sytuacja, w której raz rozmrożoną żywność poddasz wpływowi wysokiej temperatury - np. upieczesz lub ugotujesz. Tylko wtedy możesz ponownie ją zamrozić.Bądź szczególnie ostrożna przy mrożeniu lodów - często wyjmujemy pojemnik, zjadamy dużą część deseru, a resztkę lekko roztopionych lodów wkładamy ponownie do zamrażarki. To duży błąd! Jeśli wiesz, że nie zjesz całej zawartości opakowania, wyjmij część do miseczki, a resztę od razu ponownie zamroź. Wtedy lody nie zdążą się rozpuścić, więc włożenie ich do zamrażarki i dalsze przechowywanie nie będzie ryzykowne.
Jak prawidłowo zamrażać produkty?
Żywność, którą umieszczasz w zamrażarce, powinna być zimna. Pozwól jej więc ostygnąć. Produkty powinno się mrozić w temperaturze co najmniej -18 stopni, a najlepiej jeszcze niższej.- Nie myj mięsa przed mrożeniem. Podziel je na porcje i zapakuj do woreczków.
- Jeśli chcesz zamrozić pierogi, nie gotuj ich. Powinny być surowe!
- Gdy zamrażasz zupę lub inny produkt, który zawiera w sobie dużo wody, nie napełniaj pojemnika w całości. Podczas mrożenia woda zwiększa swoją objętość!
- Jeśli zamrozisz ser, musisz liczyć się z tym, że straci swoją pierwotną konsystencję.
- Jeśli chcesz mrozić owoce i warzywa, pamiętaj o pewnej prawidłowości - warzywa nie powinny być całkowicie dojrzałe, a z kolei owoce muszą najpierw dojrzeć.
- Ryby przed mrożeniem należy dokładnie wyczyścić.
Jak długo można przechowywać zamrożone produkty?
Pomimo że zamrażanie wydłuża okres przydatności do spożycia, nie sprawia że żywność staje się wiecznie świeża. Każdy produkt wolno spożywać jedynie przez określony czas.- Zamrożoną kiełbasę należy spożyć po 2-3 miesiącach.
- Mrożona wołowina nadaje się do jedzenia przez 10-12 miesięcy.
- Warzywa i owoce po zamrożeniu nadają się do spożycia przez 9-12 miesięcy, podobnie jak zioła.
- Drób wolno przechowywać przez 8-10 miesięcy.
- Ryby najlepiej zamrażać tylko przez 3 miesiące.
- Chleb przechowuj przez 3-4 miesiące.
- Mrożone grzyby zjedz w ciągu 6 miesięcy.
- Ser żółty wolno przechowywać przez 3 miesiące.
- Mrożone dania trzymaj w zamrażarce przez 2-4 miesiące.
Ciężko zapamiętać termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Dlatego warto przy zamrażaniu umieścić w każdym opakowaniu karteczkę z datą - po upływie kilku miesięcy nie będziesz przecież pamiętać, czy rybę zamrażałaś w styczniu, czy listopadzie.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Kulinarne tricki - 25 porad
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta