Jak prawidłowo suszyć grzyby? Gdy późnym latem w lasach pojawią się grzyby, warto wybrać się na leśną wędrówkę w poszukiwaniu dorodnych borowików, prawdziwków czy kurek i przyrządzić z nich grzybowy susz. Dodanie kilku suszonych grzybów do bigosu, krupniku czy sosu mięsnego znacznie podnosi ich walory smakowe.
fot. Fotolia
Wybierając się na grzyby koniecznie przeczytaj: Grzyby jadalne - jak rozpoznać oraz Grzyby: ich właściwości, zalety i zagrożenia.
Przygotowanie grzybów do suszenia
Grzyby, które zamierzamy ususzyć muszą być świeże, dojrzałe, zdrowe, bez robaków. Zanim jednak przystąpimy do ich suszenia, musimy je starannie oczyścić. Grzyby czyścimy na sucho, nie płuczemy ich wodą, ponieważ po nasiąknięciu ściemnieją i dłużej będą schły. Kapelusze przecieramy wilgotną ściereczką. Suszyć możemy całe grzyby, kapelusze, trzony, bądź grzyby pokrojone na plasterki.
fot. Fotolia
Techniki suszenia grzybów
Wyczyszczone grzyby nawlekamy na sznurek lub cienki drucik i rozwieszamy go na balkonie, bądź nad kuchenką (np. przy okapie). Najlepiej suszyć grzyby na słońcu, wówczas są najbardziej aromatyczne. Do suszenia możemy tez wykorzystać piekarnik. Grzyby suszone w piekarniku musimy często przewracać, by nie przywarły do blachy i pilnować temperatury, by ich nie spiec.
W początkowej fazie suszenia temperatura nie powinna przekraczać 50 st. C, gdy grzyby utracą większość wody, możemy zwiększyć ją do 60 st. C, w końcowej fazie natomiast suszymy w 70 st. C.
Istnieją również specjalne suszarki elektryczne do suszenia grzybów, owoców, ziół - zobacz!
Pamiętajmy, że dobrze wysuszone grzyby są elastyczne, łamią się dopiero przy mocnym zgięciu. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w papierowej torbie, szczelnie zamkniętej w blaszanym, plastikowym lub szklanym pojemniku, koniecznie w zaciemnionym miejscu.