Jak stworzyć świąteczny klimat w kuchni?

Przygotowując dekoracje świąteczne, nie zapominaj o kuchni. Wystarczy kilka drobiazgów, by stworzyć w niej magiczny, niecodzienny klimat. Kuchnia pachnąca pomarańczą, cynamonem i imbirowymi ciasteczkami przyciągnie wszystkich domowników, którzy będą Ci asystowali podczas przygotowywania świątecznych potraw.
/ 21.12.2010 14:16

Pomarańcze z goździkami

Przygotuj pomarańcze z goździkami, które nie tylko pięknie się prezentują, lecz także cudownie pachną. Aby zrobić taką dekorację, wystarczy Ci kilka pomarańczy lub mandarynek, wykałaczka, trochę goździków oraz wstążeczka. Najpierw zrób dziurki za pomocą wykałaczki, aby goździki bez problemu się wbijały. Możesz stworzyć na owocach świąteczne wzory z goździków - gwiazdki, serduszka lub imiona członków swojej rodziny. Na koniec wbij wykałaczkę w czubek owocu i przywiąż do niej kokardkę. Tak przygotowane owoce możesz ułożyć na jakimś naczyniu i postawić na kuchennym stole.

Zobacz także: Jak udekorować stół na święta?

Dekoracje z suszonych owoców

Bardzo oryginalną dekoracją są również suszone owoce. Wystarczy pokroić pomarańcze w grube plastry, a następnie polać je sokiem z cytryny. Po wierzchu możesz posypać je cynamonem, aby zyskały wyjątkowy aromat. Następnie wysusz owoce w rozgrzanym piekarniku (120˚C). Gotowe plasterki pomarańczy nawlekaj na sznurek, przetykając je laskami cynamonu. Tak powstały łańcuch możesz powiesić na kuchennych szafkach lub przy oknie.

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200g miodu,
  • 100g cukru pudru,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 120g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • aromat pomarańczowy.

Zobacz także: Jak robić zakupy świąteczne?

Zagotuj w garnku miód z białym i brązowym cukrem oraz z przyprawami, a następnie odstaw do przestygnięcia. Przygotuj kopczyk mąki przesianej z sodą i zrób w nim dołek, do którego wlejesz miód, roztopioną margarynę i jajko. Następnie zagnieć ciasto, dodając kilka kropli aromatu pomarańczowego. Rozwałkuj kawałki ciasta na cienkie placki i wycinaj z nich świąteczne wzory za pomocą foremek. Ciasteczka powinny się piec kilkanaście minut w temperaturze 150˚C.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka będą jeszcze lekko plastyczne, dlatego rozłóż je płasko na tacy, by stwardniały.

Redakcja poleca

REKLAMA