Jeśli zamrozisz jagody w ten sposób, nie będą się sklejać

jak zamrozić jagody fot. Adobe Stock, Elżbieta
Jak zamrozić jagody, aby się nie sklejały i były zawsze gotowe do użycia? Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Mrożone jagody będą świetnym dodatkiem do owsianek, jaglanek, a także owocowych koktajli. Możesz je wykorzystać także do ciasta albo do przygotowania gęstego, intensywnego w smaku sosu.
/ 25.06.2022 05:44
jak zamrozić jagody fot. Adobe Stock, Elżbieta

Jak mrozić jagody, aby się nie sklejały i zachowały większość wartości odżywczych, witamin i antyoksydantów? Jeśli chcesz cieszyć się smakiem jagód także jesienią i zimą, wykorzystując je do deserów czy ciast, możesz wykorzystać bardzo prosty trik na ich zamrożenie.

Spis treści:

  1. Jak mrozić jagody, aby się nie sklejały?
  2. Jak zamrozić jagody?
  3. Co zrobić z mrożonych jagód?

Jak mrozić jagody, aby się nie sklejały?

Podczas mrożenia często zdarza się, że owoce sklejają się ze sobą, przez co trudno ci sięgnąć po odpowiednią ilość, a “rozrywając” je, możesz uszkodzić delikatne jagody. Dlatego musisz zastosować odpowiednią metodę podczas mrożenia.

Jagody możesz porcjować w taki sposób, aby zawsze móc sięgnąć po idealną ilość. Jeśli wykorzystujesz mrożone jagody do owsianek czy owocowych sosów, w woreczku umieść mniejszą ilość.

Jeśli używasz ich do pieczenia ciast, znajdź przepis i odmierz do woreczka odpowiednią ilość. Tak zamrożone jagody mogą się posklejać, bo i tak będzie trzeba je rozmrozić albo wrzucić zamrożone do garnka.

Możesz także mrozić jagody partiami w taki sposób, aby podczas przymrażania nie dotykały się wzajemnie. Wstępnie zamrożone jagody przełóż do jednego woreczka lub pojemniczka i dopiero włóż do zamrażarki na kilka tygodni czy miesięcy. Dzięki temu owoce nie będą się sklejały.

jak wykorzystać mrożone jagody
fot. Jak mrozić jagody/Adobe Stock, Dmitry

Jak zamrozić jagody?

Aby zamrozić jagody i zachować ich smak, owoce muszą być maksymalnie świeże. Dzięki temu będą jędrne i pełne odżywczych właściwości.

Oto sposób na mrożenie jagód:

  • Owoce dobrze umyj i osusz na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym. Podczas mycia mieszaj je i płucz ostrożnie. Delikatne owoce mogą się rozpaść – pęknięte nie nadają się do mrożenia, lepiej zjeść je od razu.
  • Umyte i osuszone owoce ułóż na tacce – najlepsza będzie silikonowa, ale możesz też wykorzystać dowolną deseczkę i pokryć ją papierem do pieczenia.
  • Ułóż jagody w taki sposób, aby się wzajemnie nie dotykały, a następnie umieść w zamrażarce na ok. godzinę.
  • Po tym czasie przełóż jagody do większego woreczka lub pojemniczka, a na tacce zamroź kolejną partię. Powtarzaj, aż zamrozisz wszystkie owoce.

Tak zamrożone jagody możesz przechowywać w zamrażarce ok. 3-4 miesiące.

jak mrozić jagody
fot. Jak zamrozić jagody/Adobe Stock, irissca

Co zrobić z mrożonych jagód?

Mrożone jagody świetnie sprawdzają się do koktajli albo jako dodatek do wody – zastępują wówczas kostki lodu i nadają smak. Możesz ich użyć także do przygotowania sycącej owsianki, jaglanki lub domowego budyniu z owocami. Jagody po rozmrożeniu świetnie sprawdzają się jako baza gęstych, owocowych sosów. Możesz je wykorzystać także do przygotowania puszystych, lekkich ciast.

Czytaj także:
Jak suszyć jagody
Czy można jeść jagody w ciąży?
Jagoda kamczacka, czyli owoc młodości

Redakcja poleca

REKLAMA