Jak mrozić jagody, aby się nie sklejały i zachowały większość wartości odżywczych, witamin i antyoksydantów? Jeśli chcesz cieszyć się smakiem jagód także jesienią i zimą, wykorzystując je do deserów czy ciast, możesz wykorzystać bardzo prosty trik na ich zamrożenie.
Spis treści:
Jak mrozić jagody, aby się nie sklejały?
Podczas mrożenia często zdarza się, że owoce sklejają się ze sobą, przez co trudno ci sięgnąć po odpowiednią ilość, a “rozrywając” je, możesz uszkodzić delikatne jagody. Dlatego musisz zastosować odpowiednią metodę podczas mrożenia.
Jagody możesz porcjować w taki sposób, aby zawsze móc sięgnąć po idealną ilość. Jeśli wykorzystujesz mrożone jagody do owsianek czy owocowych sosów, w woreczku umieść mniejszą ilość.
Jeśli używasz ich do pieczenia ciast, znajdź przepis i odmierz do woreczka odpowiednią ilość. Tak zamrożone jagody mogą się posklejać, bo i tak będzie trzeba je rozmrozić albo wrzucić zamrożone do garnka.
Możesz także mrozić jagody partiami w taki sposób, aby podczas przymrażania nie dotykały się wzajemnie. Wstępnie zamrożone jagody przełóż do jednego woreczka lub pojemniczka i dopiero włóż do zamrażarki na kilka tygodni czy miesięcy. Dzięki temu owoce nie będą się sklejały.
fot. Jak mrozić jagody/Adobe Stock, Dmitry
Jak zamrozić jagody?
Aby zamrozić jagody i zachować ich smak, owoce muszą być maksymalnie świeże. Dzięki temu będą jędrne i pełne odżywczych właściwości.
Oto sposób na mrożenie jagód:
- Owoce dobrze umyj i osusz na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym. Podczas mycia mieszaj je i płucz ostrożnie. Delikatne owoce mogą się rozpaść – pęknięte nie nadają się do mrożenia, lepiej zjeść je od razu.
- Umyte i osuszone owoce ułóż na tacce – najlepsza będzie silikonowa, ale możesz też wykorzystać dowolną deseczkę i pokryć ją papierem do pieczenia.
- Ułóż jagody w taki sposób, aby się wzajemnie nie dotykały, a następnie umieść w zamrażarce na ok. godzinę.
- Po tym czasie przełóż jagody do większego woreczka lub pojemniczka, a na tacce zamroź kolejną partię. Powtarzaj, aż zamrozisz wszystkie owoce.
Tak zamrożone jagody możesz przechowywać w zamrażarce ok. 3-4 miesiące.
fot. Jak zamrozić jagody/Adobe Stock, irissca
Co zrobić z mrożonych jagód?
Mrożone jagody świetnie sprawdzają się do koktajli albo jako dodatek do wody – zastępują wówczas kostki lodu i nadają smak. Możesz ich użyć także do przygotowania sycącej owsianki, jaglanki lub domowego budyniu z owocami. Jagody po rozmrożeniu świetnie sprawdzają się jako baza gęstych, owocowych sosów. Możesz je wykorzystać także do przygotowania puszystych, lekkich ciast.
Czytaj także:
Jak suszyć jagody
Czy można jeść jagody w ciąży?
Jagoda kamczacka, czyli owoc młodości