Jak jeść kaki? Czy kaki trzeba obierać ze skórki? [VIDEO]

Jedni do jedzenia kaki używają łyżeczki, inni nie. Kto ma rację? Czy to prawda, że skórka kaki jest niejadalna? Kaki znane też jako persymona to dla Polaków owoc wciąż mało znany. Sprawdź, jak obrać kaki i w jaki sposób jeść je prawidłowo!
/ 01.06.2018 12:37

Kaki, zwane inaczej persymoną, jabłkiem Orientu albo hurmą wschodnią to owoc pochodzący z Chin, uprawiany jest także w Ameryce Północnej, południowej Europie i Brazylii. 

Jak wygląda kaki?

Kaki wyglądem przypomina pomidora - skórka kaki ma kolor od żółtego, przez pomarańczowy, do bladoczerwonego. 

Owoc kaki ma średnicę od 1,5 cm do 9 cm, na spodzie posiada 4 listki. Jego miąższ jest bardzo słodki, lekko twardy, o konsystencji przypominającej galaretkę. 

Czy kaki trzeba obierać?

Kaki posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych wzmacniających odporność. W sklepach pojawia się zazwyczaj jesienią. 

Warto wiedzieć, że przed spożyciem kaki trzeba obrać, jadalny jest jedynie miąższ. Owoc po zakupie należy przechowywać w lodówce, niestety niezbyt długo, ponieważ dosyć szybko się psuje.

Do jedzenia kaki nie potrzeba łyżeczki - miąższ jest wystarczająco twardy, aby podzielić owoc na cząstki. Jednak jeśli wolisz, odkrój czubek owocu (bez obierania) i jedz miąższ za pomocą łyżeczki.

Z dodatkiem kaki warto przygotować sałatkę lub wykorzystać je do deserów albo ususzyć do musli.

Zobacz też: Owoc kaki smakuje nie tylko w deserach!
15 przepisów na doskonałe dania z owocami

Tagi: kaki, owoce

Redakcja poleca

REKLAMA