Jak obierać i jeść kaki? Czy potrzeba do tego łyżeczki?

Jedni do jedzenia kaki używają łyżeczki, inni nie. Kto ma rację? Czy to prawda, że skórka kaki jest niejadalna? Kaki znane też jako persymona to dla Polaków owoc wciąż mało znany. Sprawdź, jak obrać kaki i w jaki sposób jeść je prawidłowo!
/ 8 miesięcy temu

Kaki, zwane inaczej persymoną, jabłkiem Orientu albo hurmą wschodnią to owoc pochodzący z Chin, uprawiany jest także w Ameryce Północnej, południowej Europie i Brazylii. 

Jak wygląda kaki?

Kaki wyglądem przypomina pomidora - skórka kaki ma kolor od żółtego, przez pomarańczowy, do bladoczerwonego. 

Owoc kaki ma średnicę od 1,5 cm do 9 cm, na spodzie posiada 4 listki. Jego miąższ jest bardzo słodki, lekko twardy, o konsystencji przypominającej galaretkę. 

Czy kaki trzeba obierać?

Kaki posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych wzmacniających odporność. W sklepach pojawia się zazwyczaj jesienią. 

Warto wiedzieć, że przed spożyciem kaki trzeba obrać, jadalny jest jedynie miąższ. Owoc po zakupie należy przechowywać w lodówce, niestety niezbyt długo, ponieważ dosyć szybko się psuje.

Do jedzenia kaki nie potrzeba łyżeczki - miąższ jest wystarczająco twardy, aby podzielić owoc na cząstki. Jednak jeśli wolisz, odkrój czubek owocu (bez obierania) i jedz miąższ za pomocą łyżeczki.

Z dodatkiem kaki warto przygotować sałatkę lub wykorzystać je do deserów albo ususzyć do musli.

Zobacz też: Owoc kaki smakuje nie tylko w deserach!
15 przepisów na doskonałe dania z owocami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 tygodnie temu
od kiedy skórka kaki jest niejadalna? ja zawsze jem kaki razem ze skórą i nic nigdy mi się nie stało...
/2 miesiące temu
Czy w większości tzw. kobiecych portali rzeczywiście zatrudnione są aż tak ograniczone osoby??? A od kiedy to skórka kaki jest niejadalna, że koniecznie trzeba ją obierać??? Autorka powinna wcześniej więcej poczytać zanim coś napisze! Jak najbardziej skórka kaki jest jadalna! Mało tego! Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów, o silnych właściwościach przeciwutleniających! I od dawna wiadomo, że akurat skórki owoców są najwartościowsze pod względem ilości składników (należy tylko pamiętać o dokładnym oczyszczeniu, by pozbyć się ewentualnej chemii, więc najlepiej wcześniej je ozonować, a przynajmniej potraktować kąpielą o odczynie kwaśnym i alkalicznym, jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia, bo sklepy często spryskują owoce i warzywa chemią, by dłużej poleżały na półkach).