Kaki, zwane inaczej persymoną, jabłkiem Orientu albo hurmą wschodnią to owoc pochodzący z Chin, uprawiany jest także w Ameryce Północnej, południowej Europie i Brazylii.
Jak wygląda kaki?
Kaki wyglądem przypomina pomidora - skórka kaki ma kolor od żółtego, przez pomarańczowy, do bladoczerwonego.
Owoc kaki ma średnicę od 1,5 cm do 9 cm, na spodzie posiada 4 listki. Jego miąższ jest bardzo słodki, lekko twardy, o konsystencji przypominającej galaretkę.
Czy kaki trzeba obierać?
Kaki posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych wzmacniających odporność. W sklepach pojawia się zazwyczaj jesienią.
Warto wiedzieć, że przed spożyciem kaki trzeba obrać, jadalny jest jedynie miąższ. Owoc po zakupie należy przechowywać w lodówce, niestety niezbyt długo, ponieważ dosyć szybko się psuje.
Do jedzenia kaki nie potrzeba łyżeczki - miąższ jest wystarczająco twardy, aby podzielić owoc na cząstki. Jednak jeśli wolisz, odkrój czubek owocu (bez obierania) i jedz miąższ za pomocą łyżeczki.
Z dodatkiem kaki warto przygotować sałatkę lub wykorzystać je do deserów albo ususzyć do musli.
Zobacz też: Owoc kaki smakuje nie tylko w deserach!
15 przepisów na doskonałe dania z owocami