Jak gotować warzywa - 5 zasad gotowania warzyw

gotowanie warzyw fot. Fotolia
Starajmy się unikać straty witamin i minerałów zawartych w warzywach.
/ 14.05.2013 10:47
gotowanie warzyw fot. Fotolia

Warzywa są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do utrzymania naszych ciał w zdrowiu. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie jeść je na surowo, szczególnie w chłodne, zimowe dni. Jak zatem przygotowywać warzywa, aby podczas gotowania straciły jak najmniej na swojej wartości?

Oto 5 cennych porad:

1. Gotujmy warzywa w niewielkiej ilości wody. Unikniemy dużych strat witaminy C.

2. Warzywa wkładajmy do wrzącej wody. Spowoduje ona ścięcie białka, które ograniczy przenikanie witamin i minerałów do wywaru. Co więcej, wrzątek niszczy enzymy utleniające, które pozwalają witaminie C opuszczać komórki warzyw.

3. Warzywa gotujemy pod przykryciem. Ograniczamy dzięki temu dostęp powietrza i światła. Dzięki temu też unikamy większej straty ciepła i skracamy czas gotowania.

4. Do gotującej się wody dodajemy sól. Ona również zabezpiecza warzywa przed zbyt dużą stratą witaminy C.

5. Gotujmy na parze. Skrócimy dzięki temu czas gotowania i unikniemy zbyt dużego kontaktu warzyw z wodą, a tylko niektóre składniki odżywcze opuszczą nasze warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA