Jak przechowywać naczynia w kuchni

Jak przechowywać naczynia w kuchni

W kuchni przechowujesz wiele naczyń i sprzętu kuchennego, które niezbędne są do przegotowywania posiłków. Warto zadbać, by te rzeczy były ułożone tak, by nie tylko ułatwiały Ci pracę w kuchni lecz też by się nie niszczyły i estetycznie wyglądały.
/ 18.08.2010 14:15
Jak przechowywać naczynia w kuchni

Co możesz postawić na blacie

Dużą powierzchnię w kuchni zajmuje blat kuchenny. Niezwykle istotne jest by był zawsze utrzymany w czystości i nie stało na nim zbyt dużo rzeczy. Możesz na blacie ustawić kilka przedmiotów, by nadać twojej kuchni odpowiedniego wystroju. Na blacie dobrze prezentują się solniczki, pieprzniczki czy inne pojemniki z przyprawami. Sól, pieprz i przyprawy są to produkty często używane, dlatego dobrze mieć je pod ręką. Wybierz eleganckie pojemniczki, które będą pasowały do ogólnego wystroju kuchni.

Sprzęt kuchenny

Kuchenny blat to też częste miejsce przechowywania czajnika elektrycznego, tostera czy ekspresu do kawy. Są to urządzenia, których raczej nie chowasz do szafek. Kupując do domu taki sprzęt warto zwrócić wagę, by był nie tylko użyteczny ale też estetyczny. Dobrze prezentują się urządzenia z tej samej linii.
Drewniane akcesoria kuchenne

Drewniane łyżki, łopatki czy inne lekkie drewniane przedmioty używane w kuchni możesz umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu. Przedmioty te mogą stać pionowo.

Jak powiesić

Ciekawym rozwiązaniem w kuchni są wieszaki, haki i relingi. W zależności od stylu twojej kuchni możesz wybrać drewniane lub metalowe. W tradycyjnej kuchni lepiej prezentują się - drewniane lub wyplatane, natomiast w kuchni nowoczesnej – metalowe. 

Polecamy: Jak pozbyć się bałaganu cz. I

Na większych hakach możesz powiesić, np. kubki, sitka, na mniejszych, np. łyżki, trzepaczki i inne. Na relingu możesz umieścić też specjalne pojemniczki, w których możesz przechowywać, np. przyprawy.

Słoje i pojemniki

Słoje czy pojemniki do przechowywania żywności też nie muszą być ukryte w szafkach. Mogą stać się ozdobą kuchni, gdy spełniają kilka warunków. Koniecznie muszą być wykonane z materiałów takich jak szkło, ceramika czy metal.

Czytaj także: Jak dbać o blaty kuchenne

Styl pojemników czy słojów musi pasować do ogólnego wystroju kuchni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)