Jajko na miękko – przez jednych uwielbiane, drudzy zaś unikają jak ognia. Podczas obierania jest delikatne i kruche – białko z łatwością może wypłynąć razem z żółtkiem. Gotując jajka bez skorupki możemy zapobiec wielu podobnym sytuacjom. Jajko w koszulce, szklance lub woreczku to podpowiedź dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez jajka na miękko!
Jajko w szklance
Oto składniki na jajko w szklance:
- jajko
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka masła
- szczypta chili
Jak zrobić jajko w szklance?
Jajko dokładnie myjemy i wbijamy delikatnie do szklanki. Staramy się, aby żółtko nie rozlało się po białku. Wstawiamy szklankę do wysokiego garnka wypełnionego wodą. Gotujemy całość przez 3 minuty, aby uzyskać delikatne jajko na miękko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy kawałek masła. Dodajemy posiekane zioła. Tak przygotowane jajko na miękko doskonale smakuje z majonezem lub szczyptą chili.
Jajko w koszulce
Oto składniki na jajko w koszulce:
- jajko
- woda
- łyżka octu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- posiekany szczypiorek
- łyżka masła
Jak zrobić jajko w koszulce?
Wodę wlewamy do garnka. Zagotowujemy i wlewamy ocet. Zmniejszamy ogień tak, aby woda była na granicy wrzenia. Jajka wbijamy do miseczki. Przelewamy je do garnka i delikatnie zakręcamy trzepaczką do ubijania piany tworząc wir. Jako na miękko gotujemy przez 3 minuty. Tak przygotowane podajemy z masłem i doprawiamy solą i pieprzem.
Jajko w woreczku
Oto składniki na jajko w woreczku:
- jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka majonezu
- posiekany szczypiorek
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
- klips
Jak zrobić jajko w woreczku?
Ucinamy kawałek przezroczystej folii spożywczej i smarujemy po środku oliwą, układamy na miseczce i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie szczelnie zaciskamy klipsem. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niego jajka. Gotujemy przez około 4 minuty. Tak przygotowane jajko w foliowym woreczku możemy podawać z masłem, majonezem lub posiekanymi ziołami.