Idealna panierka do mięsa

Zwykła panierka którą wszyscy znamy czyli mąka, jajko, bułka powoli zaczyna być zastępowana naprawdę pysznymi panierkami. Jak się okazuje każda gospodyni ma własny pomysł. Jest wiele sposobów na przygotowanie smacznej, chrupiącej panierki.
/ 28.08.2012 14:26

Co możemy wykorzystać?

Do panierki świetne będą ziarna sezamu, słonecznika, orzechy, płatki kukurydziane, płatki migdałów, a nawet wiórki kokosowe. To świetna alternatywa dla bułki tartej, nie tylko smakowa ale także wizualna. Coraz częściej w sklepach możemy dostać też gotowe panierki. Zachęcamy jednak do eksperymentowania i przygotowywania ich własnoręcznie.

Polecamy także: Jak usmażyć cukinię w cieście?

Zwyczajna panierka

Jeśli jednak masz ochotę na tradycyjną panierkę, wystarczy kilka prostych trików by była smaczniejsza. Prostym sposobem jest dodanie do jajka lub bułki tartej przyprawy smakowej. By panierka była bardziej chrupiąca, mięso obtocz najpierw w bułce, potem w jajku i znowu w bułce. Możesz też wymieszać składniki panierki czyli jajka, bułkę i mąkę oraz przyprawy i wtedy obtoczyć w niej mięso.

Jaka panierka do jakiego mięsa?

Do wołowiny użyj słonecznika i migdałów. Do wieprzowiny świetne będą orzechy i sezam. Kotlety cielęce dobrze komponują się z płatkami kukurydzianymi, a drobiowe ze słonecznikiem i sezamem oraz płatkami kukurydzianymi oraz wiórkami kokosowymi. Do kotletów mielonych możesz użyć wszystkiego z wyjątkiem wiórków.

Przy panierce z orzechów i płatków kukurydzianych najpierw obtaczaj miso w mące, następnie w jajku i płatkach lub orzechach. Najlepsze orzechy do panierki to arachidowe lub włoskie. Należy je grubo posiekać.

Nie bój się eksperymentować w kuchni. Nawet tak prosta rzecz jak panierka może całkowicie zmienić twoje danie i zaskoczyć gości.

Zobacz również: Nadziewamy warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA