Hierarchia w lodówce, czyli co na najwyższej półce, a co na najniższej

Co zrobić, by żywność w lodówce nie psuła się? Czy miejsce ułożenia produktów w lodówce ma znaczenie? Gdzie w lodówce jest najcieplej, a gdzie najzimniej?
/ 04.11.2013 11:34

W lodówce ułożenie produktów ma znaczenie, m.in. dlatego, że wewnątrz lodówki występują pewne różnice temperatur. Najcieplejszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, natomiast najzimniejszym miejsce są dolne półki.

Najwyższa półka w lodówce

Na najwyższej półce w lodówce powinny więc leżeć produkty o najdłuższej trwałości, np. żywność przechowywana w słoikach, a także w szczelnych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się też doskonale do przechowywania ciast,  takich które wymagają chłodzenia, ale nie bardzo niskich temperatur (np. serniki).

Środkowe półki w lodówce

Niżej, na środkowych półkach można przechowywać żywność o mniejszej trwałości. To idealne miejsce na potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tu także produkty, takie jak nabiał (sery i jogurty), które wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C.

Dolne półki lodówki

Najzimniejsze miejsce, czyli najniższe półki, powinniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tu warto umieścić mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce lub warzywa oraz produkty w otwartych opakowaniach. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie tu rzeczy, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że będą się one znajdować w łatwo dostępnym miejscu, ograniczymy czas, w jakim będą otwarte drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej chłodziarki.

Warto wiedzieć: Jak umyć lodówkę?

Komory i szuflady w lodówce

Komory i szuflady znajdujące się na samym dole lodówki przeznaczone są na świeże warzywa, takie jak sałata i owoce cytrusowe. Niektóre nowoczesne modele lodówek mają odrębną regulację temperatury w szufladach. Dzięki temu można na przykład szybko schłodzić napoje czy wino.  

Drzwi lodówki

Jeśli jednak nie zależy nam na przechowywaniu napojów w bardzo niskiej temperaturze, tradycyjnie ich miejsce jest na drzwiach lodówki. Możemy tam trzymać butelki z sosami czy słoiki z musztardą i majonezem. W tym miejscu szybko i często robi się cieplej przez otwieranie drzwi urządzenia, a te produkty nie wymagają niskiej temperatury. Zazwyczaj, górne balkoniki przeznaczane są do przechowywania jajek i masła.

Stosowanie się do powyższych zasad zapewnia nie tylko przedłużoną świeżość przechowywanych produktów, ale też pozwala zachować ich odpowiedni smak i walory odżywcze.

Polecamy: Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Źródło: Samsung Electronics/ mk

Redakcja poleca

REKLAMA