Halibut - informacje, rady pani domu

Halibut - porady kulinarne fot. Fotolia
Ta drapieżna ryba należy do najbardziej lubianych owoców morza na całym świecie. I nic w tym dziwnego, mało która ryba jest w stanie dorównać halibutowi smakiem i aromatem.
/ 06.06.2013 12:31
Halibut - porady kulinarne fot. Fotolia
Halibut to bardzo wartościowa ryba. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczu w jej mięsie. Jest to jednak tłuszcz zdrowy, bogaty w cenne kwasy omega 3 i omega 6, które m.in. zapobiegają chorobom serca.

W naszych sklepach dostępne są głównie grenlandzkie halibuty niebieskie, osiągające ponad 1 metr długości i wagę 45 kg. Jeszcze niedawno królowały na naszych stołach halibuty atlantyckie, prawdziwe rybie olbrzymy, o wadze do 300 kg i długości 4 metrów. Niestety, intensywne połowy prawie całkowicie wyniszczyły ich populację. Jeśli jednak znajdziesz gdzieś halibuta atlantyckiego, w żadnym wypadku go nie kupuj – to ryba zagrożona wyginięciem i nie wolno jej łowić.

W kuchni halibut jest bardzo uniwersalny. Świetnie smakuje panierowany, nadaje się do gotowania na parze, delikatnego duszenia np. z warzywami, pieczarkami i – oczywiście – pieczenia. Uwaga: szybko się gotuje i łatwo rozpada podczas wyjmowania.

Przed przyrządzeniem warto go zamarynować – nabierze wyjątkowego smaku. Marynata z oliwy i przyprawy do ryb sprawdza się doskonale, podobnie jak np. z oliwy, pomarańczy, imbiru w cienkich plastrach i soku z cytryny.

Zobacz także:


Redakcja poleca

REKLAMA