Dodajesz goździki do rosołu? Jeśli nie, to spróbuj chociaż raz. Na pewno nie pożałujesz! Goździki dodają bulionowi niezwykłego smaku i aromatu. Dzięki temu smakuje on wszystkim domownikom, a jednocześnie jest świetnym sposobem na sezonowe przeziębienie. Zobacz, jak i po co używa się goździków do rosołu.
Spis treści:
Co daje goździk w rosole?
Dodanie goździków do rosołu to popularna praktyka u znanych szefów kuchni, ale nie tylko. Z tego sposobu korzystały też nasze babcie oraz mamy. Wystarczy już jedna lub dwie sztuki, aby odmienić smak klasycznego rosołu. Dodatkowo goździki dodają bulionowi intensywnego aromatu, który nadaje mu ciekawego, lekko orientalnego, korzennego charakteru.
Goździki to także twoi sprzymierzeńcy w walce z sezonowym przeziębieniem, a także bólem zębów. Dodanie więc kilku sztuk do rosołu pomoże zachować odporność i cieszyć się doskonałym zdrowiem wtedy, kiedy wszyscy dookoła zmagają się z jesienno-zimowymi infekcjami.
fot. Goździki do rosołu/Adobe Stock, ratmaner
Goździki do rosołu: jak używać?
W zależności od tego, jak mocny aromat chcesz uzyskać, możesz dodać goździki razem z liściem laurowym i zielem angielskim albo dopiero pod koniec. Na ok. 1,5 - 2 litry bulionu wystarczą dwie lub trzy sztuki. Najlepsze efekty uzyskasz, kiedy dodasz je pod koniec gotowania i na wolnym ogniu będziesz "pyrkać" swój rosół jeszcze przez ok. 15-20 minut.
Goździki w tym czasie oddadzą swój aromat, wszystkie właściwości, a także odrobinę koloru. Dzięki temu rosół zyska orientalny charakter.
Co zrobić, żeby rosół był smaczny?
Nie tylko goździki poprawiają smak i aromat rosołu. Możesz sięgnąć po inne przyprawy i dodatki - korzenne lub nie. Przede wszystkim zadbaj o podstawowe doprawienie bulionu solą i pieprzem. Możesz wybrać także gotową mieszankę rosołową.
Pod koniec gotowania możesz do garnka włożyć spory pęczek lubczyku - to naturalny afrodyzjak, który doda bulionowi intensywny, ciekawy posmak i zapach. Świetnie sprawdzi się także starty imbir, szczypta kardamonu lub cynamonu.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do wywaru sporą ilość ząbków czosnku - gotowy rosół będzie ostry, ale i bardzo intensywny w smaku. Pamiętaj także o opalonej cebuli oraz dużej ilości warzyw. Im dłużej gotujesz włoszczyznę na bardzo wolnym ogniu, tym lepszy smak będzie miał twój rosół, a ty nie będziesz musiała dodawać przypraw typu kucharek ani kostek rosołowych.
fot. Co daje goździk do rosołu/Adobe Stock, Matt Benzero
Czytaj także:
Jak zrobić idealny rosół?
Po co moczyć mięso do rosołu?
Dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie?