Goździki - smakują i leczą

Goździki fot. Adobe Stock
Goździki (właściwa nazwa - goździkowiec korzenny) pochodzą z Moluków, Wysp Korzennych w Południowo-Wschodniej Azji.
/ 25.04.2018 16:00
Goździki fot. Adobe Stock

Były wykorzystywane przez chińskich kucharzy kilkaset lat p.n.e., do Europy trafiły dopiero około XI wieku. Przyprawa ma charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku jest gorzka (dopiero wysoka temperatura zmniejsza goryczkę).

W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, pieczonej szynki, korzennego chleba, czy do kompotów z jabłek i gruszek. Goździki znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie i cukiernictwie, a także do wyrobu marynat rybnych, win i likierów. Najbardziej chyba popularnym zastosowaniem dla tej przyprawy w kuchni jest grzaniec, który tylko z użyciem goździków smakuje najlepiej.

Czy wiecie, że...
- nabita goździkiem cebula podkreśli smak gotowanego mięsa (np. w rosole);
- na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem;
- występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe
- goździki mają właściwości "odświeżania oddechu" - aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu występującego po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Można je również użyć do odświeżenia powietrza.

Redakcja poleca

REKLAMA