Oto propozycja na jesienne ciasto, które z powodzeniem możemy przyrządzić z okazji święta Halloween.
Jest to sernik na bazie serka typu Philadelphia (ja użyłam jej lżejszej, jogurtowej wersji – Philadelphii Yo), a pięknego, pomarańczowego koloru dodaje mu królowa jesiennych warzyw – ugotowana dynia.
Sernik ozdobiłam pajęczyną z czekolady, którą zaplótł wielki, czarny pająk z żarłocznie błyskającymi oczami ze srebrnych cukierków.
Pająk natomiast składa się z czekoladki Rocher, a jego odnóża zrobiłam z długich, czarnych żelków.
Sernik można oczywiście ozdobić także w inny, dowolny sposób niekoniecznie czekoladą, a na przykład płatkami migdałów czy orzechową posypką.
Ciasto ma niesamowity smak i znika z talerzy dosłownie w mgnieniu oka.
Składniki:
- 400 g serka Philadelphia,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki soli,
- duża łyżka cukru trzcinowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 całe jajka i 2 żółtka,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 250 g miąższu z dyni,
- 200 g cukru,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 250 g ciasteczek Digestive,
- 150 g masła,
- czekoladka Rocher i długie żelki do dekoracji.
Wykonanie:
Oczyścić dynię i ugotować, aż stanie się miękka. Odcedzić i ostudzić.
Ciasteczka Digestive zmiksować z łyżką brązowego cukru trzcinowego.
Dodać miękkie lub rozpuszczone masło i ponownie zmiksować.
W ten sposób otrzymamy spód ciasta.
Masą smarujemy spód okrągłej tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Do dużej miski przekładamy serek Philadelphia, wlewamy sok z połowy cytryny wsypujemy cukier.
Miksujemy przez parę minut.
Dodajemy ugotowane na miękko i ostudzone kawałeczki dyni. Miksujemy.
Dodajemy śmietankę. Ponownie miksujemy.
A następnie jedno po drugim jajka. Miksujemy.
Na koniec wsypujemy wszystkie przyprawy: cynamon, imbir i sól i raz jeszcze miksujemy.
Otrzymaną masę wlewamy do tortownicy.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez około godzinę.
Po upieczeniu nie wykładamy od razu sernika z piekarnika, a pozwalamy mu wystygnąć w środku. W ten sposób sernik nie opadnie.
Gdy sernik ostygnie możemy przystąpić do jego dekoracji. W garnuszku roztapiamy z odrobiną masła tabliczkę gorzkiej czekolady.
Przekładamy do rożka z karty do pieczenia i rysujemy pajęczynę rozpoczynając od podłużnych linii.
A kończąc na poprzecznych.
W rogu pajęczyny układamy okrągłą czekoladkę, w miejsce gdzie będziemy chcieli nakleić oczy nakładamy odrobinę czekolady i przyklejamy cukierkowe paciorki oczu.
W podobny sposób doklejamy nogi pająka z podłużnych żelków lekko wbijając je w powierzchnię ciasta.
Nasz sernik jest gotowy!
Teraz wstawimy go do lodówki na około 3 godziny, aby zrobił się przyjemnie chłodny, a czekolada zastygła i już możemy się nim zajadać.
Smacznego!