Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Tę słodkość poznałam we Włoszech, gdzie nosi nazwę „Dolce salame”, bowiem wyglądem do złudzenia przypomina prawdziwe salami. Różnica jest jednak zasadnicza: nasze salami zrobione jest z bardzo słodkich składników i z jego słonym pierwowzorem nie ma nic wspólnego.
/ 02.04.2010 11:48

Tę słodkość poznałam we Włoszech, gdzie nosi nazwę „Dolce salame”, bowiem wyglądem do złudzenia przypomina prawdziwe salami. Różnica jest jednak zasadnicza: nasze salami zrobione jest z bardzo słodkich składników i z jego słonym pierwowzorem nie ma nic wspólnego.

Myślę, że bardzo interesująco będzie wyglądało to czekoladowe salami wśród kiełbas i mięsiw wielkanocnego śniadania. I choć łatwo pomylić go z prawdziwą kiełbaską, to salami lepiej zjeść jako deser.

Czekoladowe salami podajemy pokrojone w plasterki na desce do krojenia – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy je do oryginału.

Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • szklankę cukru pudru,
  • 200 g ciasteczek typu „Dugestive”,
  • 90 g stopionego masła,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Do miski wkładamy żółtka i wsypujemy cukier puder.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Następnie dodajemy kakao.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

I wlewamy rozpuszczone masło.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

W osobnej miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Pokruszone kawałeczki ciastek wsypujemy do czekoladowej masy.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Wszystko razem mieszamy dużą łyżką.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Z masy formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Salami owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już zamrożone.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy je do oryginału.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Kroimy je na plasterki i podajemy.

Gotuj z We-Dwoje: Czekoladowe salami

Smacznego!
 

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA