drink fot. Adobe Stock, anaumenko

Letnie koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival - sprawdź autorskie przepisy barmanów!

Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej.
Redaktorki Polki.pl / 15.07.2021 10:05
drink fot. Adobe Stock, anaumenko

Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!

NOCNY PORTIER - LUBLIN

New Lublin Sour

Orzeźwiający koktajl z kategorii Sour, twistujący New York Sour.

Składniki:

  • 40 ml bourbon,
  • 20 ml świeżego soku z limonki,
  • 10 ml syropu z czarnego bzu,
  • 15 ml białka z jaja kurzego,
  • 2 D Orange bitter,
  • 1 splash soda porto.

Wykonanie:

Wszystkie składniki (poza sodą) nalewamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Następnie dodajemy lodu i wstrząsamy raz jeszcze. Przelewamy do szklanki typu 'old fashioned' na kostki lodu, a następnie dodajemy chlust sody porto (przyrządzanej 2:1 z tonikiem). Koktajl aromatyzujemy skórką z pomarańczy.


fot. materiały prasowe

ZEST - RZESZÓW

Koktajl Lady in Red

Bardzo lekki i orzeźwiający w smaku koktajl, łączący nuty truskawki, czarnej porzeczki, mięty i klasycznego Bourbona. Przepiękną i głęboką barwę czerwieni idealnie dopełnia czarny tiul, którym można udekorować koktajl.

Składniki:

  • 40 ml bourbon,
  • 20 ml syropu cukrowego,
  • 30 ml soku z limonki,
  • 20 ml kordiału z czarnej porzeczki,
  • 3 świeże truskawki,
  • 5/6 liści świeżej mięty.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i dokładnie moodlerujemy,  następnie dodajemy lód i mieszamy za pomocą shakera. Kiedy całość będzie schłodzona, przelewamy koktajl przez sitko do szklanki z lodem. Dekorujemy czarnym jadalnym tiulem lub świeżą miętą.

Przepis na jadalny tiul:

  • 32 g mąki,
  • 270 ml wody,
  • 150 ml oleju,
  • szczypta soli,
  • 5 g sepii.

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje. W zależności od wielkości tiulu jaki chcemy uzyskać. Smażymy aż do odparowania wody nie dłużej niż 2 minuty. Receptura na około 50 porcji.


fot. materiały prasowe

LAS - WARSZAWA

Koktajl BURGUND

Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!

Składniki na koktajl:

  • 40 ml bourbon,
  • 10 ml likieru fiołkowego,
  • 10 ml soku z limonki,
  • 50 ml syropu porzeczkowego.

Składniki na syrop porzeczkowy:

  • 500 g czarnej porzeczki,
  • 200 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • 10 g cukru fiołkowego,
  • skórka z grapefruita.

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznania.


fot. materiały prasowe

Tagi: drinki