Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!
NOCNY PORTIER - LUBLIN
New Lublin Sour
Orzeźwiający koktajl z kategorii Sour, twistujący New York Sour.
Składniki:
- 40 ml bourbon,
- 20 ml świeżego soku z limonki,
- 10 ml syropu z czarnego bzu,
- 15 ml białka z jaja kurzego,
- 2 D Orange bitter,
- 1 splash soda porto.
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza sodą) nalewamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Następnie dodajemy lodu i wstrząsamy raz jeszcze. Przelewamy do szklanki typu 'old fashioned' na kostki lodu, a następnie dodajemy chlust sody porto (przyrządzanej 2:1 z tonikiem). Koktajl aromatyzujemy skórką z pomarańczy.
fot. materiały prasowe
ZEST - RZESZÓW
Koktajl Lady in Red
Bardzo lekki i orzeźwiający w smaku koktajl, łączący nuty truskawki, czarnej porzeczki, mięty i klasycznego Bourbona. Przepiękną i głęboką barwę czerwieni idealnie dopełnia czarny tiul, którym można udekorować koktajl.
Składniki:
- 40 ml bourbon,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 30 ml soku z limonki,
- 20 ml kordiału z czarnej porzeczki,
- 3 świeże truskawki,
- 5/6 liści świeżej mięty.
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i dokładnie moodlerujemy, następnie dodajemy lód i mieszamy za pomocą shakera. Kiedy całość będzie schłodzona, przelewamy koktajl przez sitko do szklanki z lodem. Dekorujemy czarnym jadalnym tiulem lub świeżą miętą.
Przepis na jadalny tiul:
- 32 g mąki,
- 270 ml wody,
- 150 ml oleju,
- szczypta soli,
- 5 g sepii.
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewamy małe porcje. W zależności od wielkości tiulu jaki chcemy uzyskać. Smażymy aż do odparowania wody nie dłużej niż 2 minuty. Receptura na około 50 porcji.
fot. materiały prasowe
LAS - WARSZAWA
Koktajl BURGUND
Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!
Składniki na koktajl:
- 40 ml bourbon,
- 10 ml likieru fiołkowego,
- 10 ml soku z limonki,
- 50 ml syropu porzeczkowego.
Składniki na syrop porzeczkowy:
- 500 g czarnej porzeczki,
- 200 g cukru,
- 500 ml wody,
- 10 g cukru fiołkowego,
- skórka z grapefruita.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznania.
fot. materiały prasowe