Aloo Chat. Fot. Vanguard PR

Aloo Chat, czyli smażone ziemniaki z pomidorami

Ta indyjska specjalność sprawdzi się na długie i pochmurne wieczory. Pyszna rozgrzewająca potrawa, jest pełna aromatycznych ziół i przypraw. Warto wypróbować Aloo Chat!
/ 28.11.2012 15:06
Aloo Chat. Fot. Vanguard PR

Aloo Chat

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 pomidor
  • Szczypta Kuminu (Jeera)
  • Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
  • Pół łyżeczki Chat Masala
  • Sól/pieprz do smaku
  • Świeży sok z cytryny do smaku
  • Gałązki kolendry
  • 0,5 l oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeera i podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 – 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku).

Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy

Źródło: Materiały prasowe Vanguard PR.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)