Aloo Chat
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 pomidor
- Szczypta Kuminu (Jeera)
- Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
- Pół łyżeczki Chat Masala
- Sól/pieprz do smaku
- Świeży sok z cytryny do smaku
- Gałązki kolendry
- 0,5 l oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeera i podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 – 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku).
Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.
Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy
Źródło: Materiały prasowe Vanguard PR.