Dania z cukinii

cukinia faszerowana fot. Kasia Bukowska
Zobaczcie kilka pomysłów na kreatywne wykorzystanie cukinii w swoim jadłospisie.
Marta Kosakowska / 09.09.2017 18:36
cukinia faszerowana fot. Kasia Bukowska

Lubicie cukinię? To świetnie, to warzywo ma bowiem wiele zalet. Posiada wiele cennych składników odżywczych oraz wspomaga trawienia. Szczególnie polecana jest osobom, chcącym zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Oto kilka pomysłów na kreatywne wykorzystanie cukinii w swoim jadłospisie.

Czytaj też: Cukinia - cudo rodem z Włoch!

Przepisy na dania z cukinią:

 

Faszerowana cukinia

Fot. Depositphotos

Składniki:

* 2-3 małe cukinie,
* 1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
* 2 papryki kolorowe,
* 30 dag pieczarek,
* cebula,
* 2 ząbki czosnku
* pomidory w zalewie w kawałkach z ziołami,
* koncentrat pomidorowy,
* ketchup
* sól, pieprz,
* oliwa z oliwek,
* ser żółty starty.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. Dodać pomidory w puszcze, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę ketchupu. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.

 

Spaghetti z cukinii

Składniki:

* 2 małe cukinie
* 250 ml śmietany kremówki
* sól, pieprz
* bazylia
* szczypiorek
* oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy najpierw w podłużne plastry, potem w cienkie paseczki i smażymy 2 minuty na maśle. Do tego „makaronu” przyrządzamy kremowy sos ze śmietany kremówki. Podgrzewamy wraz z solą, pieprzem, siekaną bazylią i szczypiorkiem. Gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje i polewamy sosem cukinię. Świetnie smakuje z kotletami mielonymi lub klopsami.

Fot. Depositphotos

 

Cukinia z pomidorami

Składniki:

* 2-3 nieduże cukinie
* 2 duże mięsiste pomidory
* łyżeczka posiekanej bazylii
* 2 ząbki czosnku
* po łyżce oleju i masła
* pieprz, sól
 

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, pokroić w słupki, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć cukinie, chwilę smażyć na silnym ogniu, delikatnie mieszając. Dodać bazylię, pomidory i drobno posiekany czosnek oraz masło, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu tak długo, aż cukinie będą miękkie, ale jędrne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Fot. Depositphotos

 

Grillowana cukinia

Składniki:

* cukinia,
* sól,
* pieprz,
* bazylia

Sposób przygotowania:

Kroimy cukinię wzdłuż na centymetrowe plasterki, nie obierając jej. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Zostawiamy na pół godziny, a następnie grillujemy. Należy ją opiekać, aż będzie miękka i nabierze złocistego koloru.

Fot. Depositphotos

 

Omlet na zimno z cukinią i papryką

Fot. Depositphotos

Składniki:

* 1 mała cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 duża cebula
* 3 jajka
* 1 łyżka mąki
* sól
* tłuszcz do smażenia
 

Sposób przygotowania:

Cukinię, paprykę i cebulę myjemy i drobno kroimy: paprykę w paski, cebulę i cukinię w plasterki. Jajka ubijamy na pianę, dodając po trochu mąkę. Doprawiamy solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy kilka minut na silnym ogniu. Następnie przekładamy je do masy jajecznej, mieszamy i całość wylewamy na patelnię. Smażymy około 6-7 minut, następnie odwracamy i podsmażamy z drugiej strony. Podajemy pokrojone w trójkąty, np. z sosem czosnkowym lub dipem jogurtowym.

 

Zupa krem z cukinii

Składniki:

* 2 duże cukinie
* 2 ziemniaki
* cebula
* oliwa z oliwek
* łyżka masła
* 1,5 l bulionu
* natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki, koimy w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dodać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Fot. Depositphotos

 

Cukinia po meksykańsku

Składniki:

* 50 dag młodej cukini,
* 1 czerwona papryka,
* 1 średnia cebula,
* 2 pomidory,
* 20 dag kukurydzy konserwowej,
* 2 łyżki masła,
* sól, czarny pieprz i sproszkowane chili do smaku.

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić wraz z łupiną w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnione warzywa. Chwilę poddusić. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić dalej do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Podawać z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Fot. Depositphotos

 

Placuszki z cukinii

Składniki:

* 1 cukinia
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki
* 1 ząbek czosnku
* sól
* oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy lub drobniutko ciekamy. Dodajemy jajka, mąkę i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na wolnym ogniu smażymy niewielkie placuszki do zarumienienia. Świetnie smakują z tzatzikami.

 

Fot. Depositphotos

 

Dżem z cukinii

Składniki:

* 2-3 małe cukinie
* cukier
* 1 limonka
* kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

Warzywo (w skórce) ścieramy na cienkie paski. Ważymy i dodajemy połowę wagi cukru oraz sok i startą skórkę z limonki (może być cytryna) i kawałek imbiru, pokrojony w plasterki. Marynujemy całość 12 godzin w chłodnym miejscu, po czym gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Bardzo ciekawa alternatywa dla kupnych dżemów – idealna do tostów oraz ciast.

Zobacz też: Szarlotka z cukinią

Fot. Depositphotos

Redakcja poleca

REKLAMA