Czym zastąpić ocet balsamiczny? Jego smak jest bardzo charakterystyczny i dość trudny do odtworzenia przy pomocy innych produktów. Na szczęście da się to zrobić na kilka sposobów. Być może nie będzie to idealnie taki sam smak, ale w potrawach będzie go bardzo przypominał.
Spis treści:
- Właściwości octu balsamicznego
- Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet winny
- Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet ryżowy
- Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet jabłkowy
Właściwości octu balsamicznego
Ocet balsamiczny jest bardzo popularny szczególnie w kuchni włoskiej. Ma charakterystyczny, ciemny kolor, jest także dość gęsty. Produkuje się go z zagęszczonego soku winogronowego, który bardzo długo leżakuje w beczkach, fermentując powoli.
Ocet balsamiczny sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów i marynat. Niekiedy wykorzystuje się go także jako sos do pizzy, a nawet do deserów. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, szczególnie magnezu, wapnia i witaminy E.
Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet winny
Ocet winny najbardziej przypomina klasyczny balsamico. Ma podobny kolor, ale jest dużo rzadszy. W smaku jest mniej słodki, a bardziej kwaśny, ale sprawdzi się w przypadku marynat, sosów do sałatek, etc.
Nieco gorzej sprawdzi się w deserach i tam, gdzie powinna być zachowana gęsta konsystencja octu balsamicznego. Ocet winny powstaje w podobny sposób, co balsamico, dzięki czemu ma podobne właściwości.
fot. Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet winny/Adobe Stock, New Africa
Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet ryżowy
Ocet ryżowy jest jaśniejszy od octu balsamicznego, ale łączy w sobie słodki i kwaśny smak, co sprawia, że będzie dobrym zamiennikiem dla balsamico. Świetnie sprawdzi się do potraw orientalnych, ale także w kuchni włoskiej. Ocet ryżowy będzie idealną bazą dla sosów do sałatek, a także marynat do mięs i potraw wegańskich.
fot. Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet ryżowy/Adobe Stock, New Africa
Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy różni się od octu balsamicznego wyglądem i smakiem, ale odpowiada mu pod względem witamin i wartości odżywczych. Ma bardziej kwaśny smak, niż balsamico, jednak dobrze sprawdzi się jako zamiennik w sałatkach czy sosach.
Jednocześnie ocet jabłkowy można łatwo dostać w każdym sklepie. Ocet balsamiczny często dostępny jest w większych marketach i nie zawsze możesz go szybko dokupić. W tym przypadku ocet jabłkowy jest najlepszym zamiennikiem.
fot. Czym zastąpić ocet balsamiczny: ocet jabłkowy/Adobe Stock, alter_photo
Czytaj także:
Czym zastąpić ocet ryżowy
Czym zastąpić jajko w kuchni
Czym zastąpić mascarpone